Para Dans Şampiyonu Barış Bayraktar’ın ilham ve gurur veren öyküsü

DEFNE AKMAN

Türkiye’nin para dans sporundaki gurur kaynağı Barış Bayraktar, uluslararası arenada adını altın harflerle yazdırıyor. Bayraktar ile yaşamını, başarılarıyla dolu dans macerasını ve gelecek hedeflerini konuştuğumuz bu hoş sohbete davetlisiniz.

32 yaşındaki Barış Bayraktar ülkemizde az bilinen para dans sporunun öncüsü. Türkiye’yi uluslararası para dans turnuvalarında temsil edem milli sporcumuz, İstiklal marşımızı defalarca farklı ülkelerde dinleme ve dinletme gururunu yaşamış. En son olarak Kasım 2023’te İtalya’da yapılan Cenova 2023 Para Dance Sport Dünya Şampiyonusu’na katılan Bayraktar, Tek Erkekler Dans Sporu ve Tek Erkekler Serbest Stil branşlarında gümüş madalya alarak büyük bir başarıya imza attı. Sporcunun bu seneki hedefi 2024 Avrupa Para Dans Şampiyonası’nda bayrağımızı tekrar göndere çektirmek.

  • Para Dans Spor turnuvalarında ülkemizi temsil ediyorsunuz. Bana kısaca dans maceranızın nasıl başladığını anlatabilir misiniz? İlk olarak sporcu olduğunuzu ardından dansa yöneldiğinizi biliyorum.

Spor on seneyi aşkın bir süredir hayatımda mevcut. İlk olarak halter ile başladım. İki buçuk sene kadar halterden sonra basketbola geçtim. Basketbol kariyerimin dördüncü senesinde Beşiktaş Jimnastik Kulübü ile antrenmanlara devam ederken, Beşiktaş Belediyesi bünyesinde Engelsiz Sanat Topluluğu kuruldu. Daha önce hiç dans geçmişim olmadığından katılmakta ilk başta tereddüt ettim. Ama denemeye karar verdim. Üç gün çalışarak bir dernek açılışında küçük bir gösteri gerçekleştirdim. O gün bugün, yaklaşık dört senedir dansediyorum.

  • Özel gereksinimli bireylere ilham vermek nasıl bir his? Nasıl daha çok hayatın içinde olabilirler? Bu konuda topluma ne tür sorumluluklar düşüyor?

Burada görev önce aile ile başlıyor. Ailenin birey üzerindeki etkisi çok büyük bilindiği üzere. Özel gereksinimli bireylerin aileleri normalden bir tık daha fazla çocuklarına düşkün olabiliyor. Hatta bu öyle bir boyuta gelebiliyor ki birey çok fazla ilgiden kendi kararlarını veremez hale gelebiliyor. Bireyin engel durumunun elverdiği ölçüde ailenin çocuğunu özgür bırakması, özellikle gündelik hayatın getirdiği ayakkabı giyme, kıyafet değiştirme gibi konularda sorumluluğu kesinlikle bireye bırakmaları gerekiyor.

  • En büyük destekçileriniz kimler oldu?

Ailem aldığım her kararda yanımda durdu, her konuda destekçim oldu bu gerçekten çok önemli. Geriye kalan da sizin hayata bakışınız, mücadeleniz ve bunlarda ne kadar kararlı olduğunuz. Yani en büyük destekçiniz aslında yine kendinizsiniz.

  • Milli formayı giymek nasıl bir duygu?

Milli formayı giymek spor hayatım boyunca en büyük arzum ve hedefimdi. Buna dans ile ulaşarak, 2021den bu yana katıldığım müsabakalarda iki Avrupa şampiyonluğu ve iki Dünya ikinciliği elde ettim. Altı kez de uluslararası yarışmalarda altın madalya ile İstiklal marşımızı okutabilme şerefine nail oldum. Bu elbette büyük bir gurur benim için. Ümit ediyorum ki daha nice başarılar gelecek.

  • Elbette bu başarıların ardında büyük fedakarlıklar ve disiplin vardır. Biraz günlük rutininizden bahsedebilir misiniz?

Şampiyona önceleri birkaç ay oldukça yoğun geçiyor. Çalışma saatleri günde çift antrenman olmak üzere beş-altı saati bulabiliyor. Yarışma dönüşlerinde kendime bir süre izin veriyorum. Sonra tekrar rutinime dönüyorum. Günde iki saat antrenman gayet ideal. Yorgun hissettiğim zamanlar veya pek keyfimin olmadığı dönemlerde özgür bırakıyorum kendimi. Sıkmıyorum, bunaltmıyorum. Seyahat etmeyi, yeni yerler keşfetmeyi, gezip eğlenmeyi seviyorum. Müzik ve sinema hayatımda her daim mevcut zaten. Tabii bu süreçte sağlıklı beslenme ve uykuya da özen göstermeye çalışıyorum.

  • Yurtdışında yarışmalara katıldığınız için birebir gözlemleme imkanınız oluyordur. Para Dans başka ülkelerde dünyada nasıl yapılıyor? Bizim ülkemizle kıyasladığınızda farklılıklar neler?

Para dans sporun ülkemizde sekiz senelik bir geçmişi var ve bugüne baktığımızda gayet iyi bir gelişim gösterdiğimizi söyleyebilirim. Her geçen gün de büyümeye devam ediyoruz. Ülkemizde olduğu gibi para dans dünyada da ciddi bir ilerleme göstermekte. 30’un üzerinde ülkede aktif olarak devam ediyor. Biz henüz paralimpik bir branş değiliz. Dünyada bunun için ciddi adımlar atılıyor. 2028 Los Angeles Olimpiyatları’nda para dansın paralimpik branş olarak yer alması için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Bunun sağlanması elbette para dans sporun dünya üzerinde çok daha fazla ülkeye yayılması ve daha büyük bir kesime hitap etmesinin önünü açacaktır.

  • Biraz da gelecek planlarından ve hayallerden bahsedelim. Önümüzdeki günlerde sizi ne gibi etkinliklerde göreceğiz?

İki senede bir Dünya ve iki senede bir Avrupa Şampiyonası yapılıyor. Yani bir Dünya bir Avrupa şeklinde diyebiliriz. Bu da 2024’te Avrupa Şampiyonası’nın olduğu anlamına geliyor. Henüz hangi ülkede olacağı netlik kazanmadı. Tabii yine Avrupa Şampiyonası na katılabilmek için 2024 takviminde yer alan bir uluslararası yarışmaya katılıp kota için gerekli puanı almak gerekecek. Şartlar ne olursa olsun ve yarışmanın büyüklüğü fark etmeksizin nihai hedef, katıldığım her uluslararası turnuvada ay yıldızlı şanlı bayrağı göndere çektirip, İstiklâl Marşı nı yine ve yeniden dinletmek olacaktır benim için. Bu keyifli sohbet ve nazik davetiniz için EQ ailesine çok teşekkürlerimi sunuyorum.

Bir cevap yazın