Yaz biterken
SANAT HER YERDE

Ağustos ve eylül, baleden klasik müziğe, bianelden dansa kadar sanatseverleri mutlu edecek birbirinden özel sanat etkinliklerine sahne olacak. 

BODRUM KALESİ’NDE BALE GÜNLERİ

3-21 Ağustos / www.operabale.gov.tr

Devlet Opera ve Balesi’nin düzenlediği geleneksel Uluslararası Bodrum Bale Festivali’nin 17’ncisi bu yıl 3-21 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşiyor. Festivalde Mersin Opera ve Balesi Frida; İzmir Opera ve Balesi Romeo ve Juliet; Antalya Opera ve Balesi Şehrazat; İstanbul Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu Jizel’i sahneleyecek. Tarihi Bodrum Kalesi’nde düzenlenen festivalde, Suhisvili Ulusal Balesi’nin performansı ve İspanyol Aida Gomez Dans Topluluğu’nun Carmen kareografisi de izleyiciyle buluşacak.    

KUMDA, SUDA, TAŞTA KLASİK MÜZİK

6 Eylül’e kadar / www.gumuslukfestival.org

Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’nin 16’ncısı bu yıl 12 Temmuz’da başladı ve 6 Eylül’e kadar sürecek. Bugüne kadar dünyanın dört bir yanından saygın pek çok sanatçıyı ağırlayan festival, bu yıl da Antik Taş Ocağı, Aktur ve Dibeklihan’da “Kumda, Suda ve Taşta” temalı konserler dizisiyle sürüyor. Festivalin ağustos ve eylül programında Konstanze Eickhorst, Francesco Libetta, Mathias Eick Caz Quintet, Fidelio Trio,  Gülsin Onay, Eser Öktem, Sibel Köse, Ece Göksu, Erkan Oğur, Bodrum Oda Orkestrası gibi sanatçı ve gruplar sahne alacak.

16. İSTANBUL BİENALİ: YEDİNCİ KITA 

14 Eylül’den itibaren / www.iksv.org

Canlılarla makinelerin, doğal ile yapay zekânın iç içe geçtiği yeni çağda sanat, yönünü insan ile insan-olmayan arasındaki sınırın geçirgenleştiği bir dünyayı araştırmaya çeviriyor. Bienal bu yıl ana başlığını, Antroposen çağının küresel ısınmayla birlikte en görünür sonuçlarından biri olan, Pasifik Okyanusu’nun ortasındaki devasa atık yığınından alıyor. Bu “Yedinci Kıta”, 3.4 milyon kilometrekare genişliğinde, 7 milyon ton ağırlığındaki bir plastik yığınından oluşuyor. İnsan atıklarının okyanusun ortasında dünyaya yeni bir kıta kazandırması, 16. İstanbul Bienali’ne ekolojik sorunlar karşısında sanatın güncel durumunu pek çok sanatçı, düşünür, antropolog ve çevreciyle birlikte araştırmak için bir çıkış noktası oluşturuyor.

SUTRA

16-17 Eylül / www.zorlupsm.com

32 ülkede, 64 kentte 190 bini aşkın seyirciyle buluşan Sutra, dokuz yıl sonra yeniden İstanbul’da. Sutra, Guardian’ın ifadesiyle, “Kültürel değişim kavramını yeni bir seviyeye taşıyan, eşsiz ve incelikli bir gösteri.” Koreograf Cherkaoui, heykeltıraş Antony Gormley ve Çin’in ünlü Shaolin Tapınağı’ndan 19 Budist keşişi bir araya getiren bu ödüllü işbirliği, dansın ruhunun fiziksel disiplinle buluştuğu nefes kesici bir gösteri. Shaolin felsefe ve inancının Kung Fu’ya yansımasını yorumlayan Sutra, Gormley’nin 21 ahşap kutudan oluşan sahne düzeni ve Polonyalı besteci Szymon Brzóska imzalı canlı yorumlanan müzikleriyle eşsiz bir yapıt. Zorlu PSM ve İKSV işbirliğiyle düzenlenen gösteride yaş sınırı olduğunu da not düşelim.