Yeryüzü başlı başına bir harikalar evreni. Hâlâ keşfedilecek çok şey var. Hele hele mavi suların gizemli dünyasının fısıldadıkları, bir tutkuyu ateşleyen kıvılcımlar gibi. Hem sporsa işte spor, maceraysa işte macera.
Su altının baş döndüren dünyasına televizyon ekranının güvenliğinde hayranlık duyanlar, kendi deneyimlerini yaşamak konusunda daha cesur artık. Amatör dalgıçlık gitgide yayılıyor. O mavi evrene bir kez adım atan bir daha iflah olmuyor. Dalgıçlık hayatının önemli bir parçasına dönüşüyor.
Tabii ilk deneyim, doğru olan yoldan yapılmışsa. Gerekli eğitim alınmış, doğru teçhizatla ve güvenlik alınarak dalınmışsa. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu onaylı bir kursa katılıp yeterlilik alan herkesin zevkle, tutkuyla yapabileceği bu spor konusunda yine de kaygıları olanlara, siz sorun biz söyleyelim tarzında mini bir rehber hazırladık. Öyleyse gelsin sorular.
Tüplü dalış (scuba) öğrenmeye nereden başlamalıyım?
En iyisi bölgenizdeki bir dalış merkezine gitmek. Dünya çapında 3000’den fazla dalış merkezi, Türkiye’de ise onlarcası var. Mutlaka ilginizi çekenler olacaktır.
Tüplü dalışı öğrenmek zor mudur?
Sandığınızdan çok daha kolaydır, özellikle de suyun içindeyken rahatsanız.
Sertifikalı dalışçı olmak ne kadar zamanımı alır?
Teorik eğitim ve su uygulamasını 12 saat süren eğitimle iki haftada tamamlayabilirsiniz. Dört deniz dalışını da başarı ile bitirdikten sonra sertifikalı dalışçı olabilirsiniz.
Tüplü dalış eğitimine katılabilmek için özel becerilere sahip olmam gerekiyor mu?
Genel sağlık açısından iyi durumda ve en az 14 yaşında olmak yeterlidir.
İyi hoş da tüplü dalış pahalı bir spor olsa gerek?
Birçok dalış merkezinde malzemeler uygun fiyatlarla kiralanıyor. Dalış sporu, orta hâlli bir bütçeyi zorlamaz. Pahalı olan, yolculuk, otel ve yeme içme masraflarınızdır.
Tüpteki hava suyun altında ne kadar yeter?
Ortalama olarak 5-10 metre derinlikte, ılık suda ve sakin bir dalış yapan dalışçının havasının 1 saat civarında yetmesi beklenir.
Havuza daldığımda kulaklarımda oluşan acıyı hissedecek miyim?
Bunun nedeni su basıncının kulak zarını zorlamasıdır. Kursta kulaklarınızı ortam basıncına eşitleyebilmek için kolay bir teknik öğreneceksiniz.
Su altında tehlikeli türler olduğunu düşünüyorum. Haksız mıyım?
Sudaki hayvanları taciz etmediğiniz sürece size zarar vermezler.
Tüplü dalış tehlikeli midir?
Hayır. Tüplü dalış yüzme kadar güvenlidir. Tabii ki dikkat gerektiren noktalar vardır. Zaten eğitimle sertifikalandırma bu yüzdendir.