Karadeniz’den Sürprizli Tarifler

Üç temel malzemenin çeşitlemesinden oluşur Karadeniz mutfağı: Karalahana, mısır ve hamsi. Bu yüzden hakkını vermek ve sınırlı malzemeyle ortaya çıkarılan onlarca çeşitten ötürü yaratıcı mutfaklardan saymak gerekir Karadeniz lezzetlerini. Aşina olmayanın ilk başta yadırgadığı bu tatlardan en karakteristik olanlarını sizin için derledik. Karadeniz insanının mizah anlayışının bir yansıması olan laz böreğini ise mutlaka denemenizi öneriz. Zira acıyla tatlının nadir uyumunu yakalayan laz böreği, adının yanıltıcılığına rağmen şerbetli tatlılar sınıfından özel bir lezzet. Afiyet olsun.

HAMSİLİ PİLAV

MALZEMELER
1 kg hamsi
½ su bardağı zeytinyağı
2 adet kuru soğan
2 su bardağı baldo pirinç
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı yenibahar
½ su bardağı kuş üzümü
Karabiber, tuz
1 tatlı kaşığı kuru nane
2 su bardağı su
½ bağ dereotu
Tereyağı 

Hamsileri ayıklayıp orta kılçıklarını çıkarttıktan sonra bol suyla yıkayıp süzün. Geniş bir tencereye zeytinyağı koyup yemeklik doğranmış soğanları ilave edin ve pembeleşene kadar kavurun. Pirinci ekleyip kavurmaya devam edin. Tuz, kuru nane, yenibahar, kuş üzümü ve karabiber ilave edip bir iki tur karıştırın. Suyunu, kuş üzümünü ve toz şekerini ekleyin önce orta ateşte sonra kısık ateşte pişirin. Dereotunu ince ince kıyın ve pişen pilava ilave edip bir tur çevirin. Demlenmeye bırakın. Güveç veya fırın kabını tereyağı ile yağlayın. Dilerseniz tek kişilik servisler için küçük güveçlere de paylaştırabilirsiniz. Hamsilerin derili kısımları alta gelecek şekilde yan yana dizin. Pişirme kabınızın taban kısmını da hamsi ile iyice kapatın. İçine hazırladığınız pilavdan koyun ve kenarlardan sarkan hamsilerle iyice kapatın. Pilavın üzerini de hamsiyle kapatın. Hamsilerin üzerine fırça yardımıyla zeytinyağı sürün, tuz ile tatlandırın. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika, üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak servis edin.

KARALAHANA SARMASI

MALZEMELER
500 gram karalahana
2 yemek kaşığı zeytinyağı



3/4 su bardağı kırık pirinç



1,5 adet kuru soğan



125 gram kıyma



1 tatlı kaşığı kuru nane



1 çay kaşığı karabiber



1 çay kaşığı pul biber



1 çay kaşığı kimyon



1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı kaya tuzu
1 yemek kaşığı domates salçası



1/2 su bardağı doğranmış maydanoz



1 çay bardağı zeytinyağı

SOSU İÇİN
1 su bardağı yoğurt



1 diş sarımsak



1 yemek kaşığı domates salçası



2 tatlı kaşığı tereyağı


 

Lahanaları yıkayıp saplarını ve bir kaç yaprağı tencerenin dibine sermek için ayırın. Geniş bir tencerede kaya tuzunu eklediğiniz suyu kaynatın. Kaya tuzu yaprakların diri kalmasını sağlayacaktır. Lahana yapraklarını yaklaşık 3 dakika kadar kaynayan suyun içinde bekletip hemen soğuk suyla şoklayın.
İç harcı için bir kabın içinde; ince ince doğradığınız kuru soğanı, kıymayı, yıkayıp süzdüğünüz pirinci, zeytinyağını, tuzu, salçayı, maydanozu ve diğer baharatları karıştırın.
 Soğuyan karalahana yapraklarının sert olan damar kısımlarını sivri uçlu bir bıçak yardımıyla çıkartın. İç harçtan yaprakların içine koyup sarın.
Dibine haşlanmış karalahana yaprakları ve sapları serdiğiniz bir tencereye, sardığınız lahanaları dizin.Sarma işlemini tamamlayınca üzerine 1 çay bardağı zeytinyağı gezdirin ve uygun büyüklükte porselen bir tabakla üstünü kapatın.
Sarmaların hizasına gelecek kadar sıcak su ilave edin ve tencerenin kapağını kapatıp önce yüksek ateşte, kaynamaya başladıktan sonra ise kısık ateşte yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
Çatalla kontrol ederek piştiğinden emin olun ve ocağı kapatın.
Tencerenin kapağını açıp soğumaya bırakırken üst harcı için tereyağını bir tavada eritip salçayı güzelce kavurun. Sarımsağı bir havanda dövün ve yoğurtla karıştırın.
Sarmaları bir servis tabağına alın, üstlerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos gezdirdikten sonra sıcak olarak servis edin.


MISIR EKMEĞİ

MALZEMELER
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 su bardağı un
4 su bardağı mısır unu
1 su bardağı sıcak su
1 paket kabartma tozu

Bütün malzemeleri derin bir kapta karıştırın. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 30-35 dakika pişirin. Klasik tarifte olmasa da isteğe bağlı olarak harca bir avuç ceviz ya da fındık içi ekleyerek lezzette farklı tonlar yakalayabilirsiniz. Damak zevkinize göre fındık ve cevizleri bütün ya da çekilmiş tercih edebilirsiniz. 

LAZ BÖREĞİ

MALZEMELER

Katlar için
30 adet büyük baklavalık yufka
125 gr. tereyağı

Muhallebi için 
1 litre + 250 ml süt
1 + ¼ su bardağı toz şeker
4 yemek kaşığı nişasta
4 yemek kaşığı pirinç unu
4 yemek kaşığı mısır unu
5 adet kakule tohumu 
4 yumurta sarısı
Tuz
Karabiber

Şerbet için 
1 + ¼ su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 yemek kaşığı gül suyu
½ limon suyu

Şerbet için; su ve şekeri küçük bir tencereye koyup orta ateşte arada bir sallayarak karıştırın, tıkırdayınca ateşten alın gül suyu ve limon suyunu ekledikten sonra soğumaya bırakın.

Baklava yufkalarını fırın kabınızın büyüklüğüne göre kesin. Kabın tabanını yağlayın, ardından baklava yufkalarını 15 kat, aralarını yağlayarak üst üste dizin. Önceden ısıtılmış fırında, 180 derecede 10 dakika pişirin.

Bir tencerede süt, şeker, nişasta ve pirinç unu, mısır unu, dövülmüş kakule tohumları ve yumurta sarılarının hepsini ekleyip iyice karıştırın, ardından ocağa alın ve sürekli karıştırarak kısık ateşte pişirin. Ateşten almadan önce tuz ve karabiber ilave edin. Hazırladığınız muhallebiyi fırından çıkan baklava yufkalarının üzerine döküp yayın.

Diğer 15 kat baklava yufkasını da aralarını yağlayarak muhallebinin üzerini kapatın. Dilimleyin tekrar fırına verin ve 180 derecede 20 dakika daha pişirin. Fırından çıkan tatlıya soğuk şerbet döküp, ılık veya soğuk servis edin.