O, DÜNYANIN KADERİNİ DEĞİŞTİREN KADINLARDAN BİRİ

İstanbul’dan Almanya’ya göçen bir ailenin kızı olan Özlem Türeci, bugün dünyanın en güçlü kadınlarından biri. BioNTech firmasının kurucularından Türeci aynı zamanda bir immünolog, girişimci, akademisyen, bilim insanı ve milyarder…

Forbes dergisinin en son yayımlanan Dünyanın En Güçlü Kadınları listesindeki 40 CEO ve 19 dünya lideri arasında en çok ilgi çeken isim, COVID-19 aşısını geliştiren BioNTech’in kurucularından Özlem Türeci. 19 Mart 2021’de eşi Uğur Şahin ile birlikte aşı çalışmaları sebebiyle Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı’na layık görülen Türeci, listenin 48’inci sırasında. Bu yıl listeye ilk kez giren 20 kişiden biri olan bilim insanı hakkında dergi, “Türeci’nin kaderi bilim ve sağlık alanında bir kariyerdi. Annesi biyolog, babası cerrahtı” diyordu. Türeci, sadece biyoteknoloji şirketinin kurucularından olduğu için değil, mRNA aşısının geliştirilmesinde lider rol üstlendiği için de sıralamaya girmişti…

Kazandığı sayısız ödül bir yana, iş ve bilim dünyasında başarılı bir kadın olmanın zorluklarını da yaşıyor Türeci. Dünya medyasında başarısı zaman zaman sadece Uğur Şahin’in eşi olmak gibi yansıtılsa da onun hayat hikayesinde bilime adanmış yıllar var… “Hiçbir başarı tesadüf değil” dedirten hayatıyla Türeci’yi bugün tanımlayan kelimeler immünolog, girişimci, akademisyen, bilim insanı ve milyarder. Kanser konusunda da deneyimli bir araştırmacı olan Türeci, BioNTech adlı biyoteknoloji firmasının kurucularından ve baş tıbbi sorumlusu.

İstanbul göçmeni bir ailenin çocuğu olarak 6 Mart 1967’de Batı Almanya’nın Lastrup kentinde doğdu. Rize kökenli olan babası bir Katolik hastanesinde cerrah olarak çalışmış. Babasının çalıştığı hastanede hasta bakıcı rahibelere hayranlık duyan Türeci, çok kültürlü bir ortamda büyüdüğünden kendisini ‘Prusya Türkü’ olarak tanımlıyor.

Özlem Türeci, lisans eğitimini Saarland Üniversitesi’nde tamamladı. 2001’de Mainz Üniversitesi Hastanesi’nde modifiye edilmiş genetik kodlarla bağışıklık sistemini kansere karşı mücadele ettirmeyi hedefleyen çalışmalar yaptı. Meslektaşı Uğur Şahin ile birlikte 2001’de Türkçe ‘ganimet’ kelimesinden esinlenerek ‘Ganymed’ adını verdikleri firmayı kurdu. 2002’de Şahin ile evlendiler. Evlendikten sonra bilimsel başarılara ve ödüllere her zaman birlikte isimlerini yazdıran çift, bağışıklık sisteminin, kanserli hücreleri vücuda giren bir virüs gibi algılaması ve onları ortadan kaldırması için birlikte çalıştı. Kansere karşı hassas antikor tedavilerine öncülük eden Ganymed, 2016’da Japon ilaç şirketi Astellas’a satıldı. Şirketi 420 milyon Euro’ya satmaları Özlem Türeci-Uğur Şahin çiftini Almanya’daki en zenginler arasına soktu.

Buldukları aşıyla bugün dünyanın sayılı zenginlerinden olan çift, çok mütevazı bir hayat yaşıyor. 15 yaşında kızlarıyla iki odalı bir apartman dairesinde yaşayıp işe bisikletle gitmeye devam ediyorlar. Ne Özlem Türeci’nin ne de Uğur Şahin’in boş vakitleri yok. Çünkü günde ortalama 18 saat çalışıyorlar. Tatil, hafta sonu gibi kavramları da yok. Başarılarının sırrı az uyuyup çok çalışmaları. Yemekle arası olmayan Türk bilim insanlarının buzdolaplarında, olmazsa olmaz iki içecek var. Kefir ve lahana suyu. Kendileri tüketmedikleri gibi iş toplantılarında çalışanlarının da alkol almalarına izin vermiyorlar, domuz ürünlerinden de uzak duruyorlar.

BAZI ÖDÜLLERİ

1995 Alman Hematoloji ve Onkoloji Derneği’nin Vincenz Czerny Ödülü.
2005 Alman İmmünoloji Derneği’nin ‘bağışıklık sisteminin anlaşılmasına önemli katkı sağlayan ya da olağanüstü araştırmalarından kaynaklanan uygulamalar geliştiren’ bilim insanlarına verdiği Georges Köhler Ödülü.
2021 Axel Springer SE tarafından Covid-19’a karşı geliştirdikleri mRNA aşısı ve çalışmalarından dolayı eşi Uğur Şahin ile birlikte ‘2021 Onur Ödülü’’ne layık görüldü.
2021 Eşi Uğur Şahin ile birlikte aşı çalışmaları sebebiyle Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı’na layık görüldü.
2021 Altı bilim insanı ile birlikte ‘Teknik ve Bilimsel Araştırmalar’ alanında 2021 Asturias Prensliği Ödülü’ne layık görüldü.

KADINLAR GÜNÜ
Sen bir alevden daha güçlü,
Sen durmak nedir bilmeden
ışığı hiç sönmeyen
Sana söz kız kardeşim
İstediğin her şey olabilir
İstediğine dönüşebilir
İstediğine sahip olabilirsin
Kuşan benliğini
Ya da bırak akışına
Tüm istikrarıyla
Hayatın mükemmel bir akışta
LydIa VIctorIa Kate

Bir cevap yazın