ANTHAVEN’İN EŞİ BENZERİ YOK

Anthaven’ın lezzet noktalarından biri Hadi Balık. 2020’de kurulan restoranın arkasında Avrupa’ya balık ihracatı yapan ‘Olivka Balık Çiftliği’nin kalitesi var. Anthaven konukları için taze balıkla donatılan sofralar kuran Hadi Balık’ın kurucularından Anıl Toroslu’yu daha yakından tanıdık…

Ant Yapı Dostları için sizi ve ailenizi biraz yakından tanıyabilir miyiz? Ne zaman, nerede doğdunuz, hangi alanda eğitim aldınız? Kişisel zevkleriniz, hobileriniz vs. nelerdir?

Merhaba, 1967 yılında Ankara’da Dünya’ya geldim, çocukluğum Bahçelievler, gençliğim Çankaya’da geçti. Eğitimimi Çankaya Lisesi’nin ardından Ankara Üniversitesi, DTCF Fakültesi, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümünde sürdürdüm.  Ted Ankara Koleji ve ODTÜ kulüplerinde basketbol oynadım. Yeme içme sektörüne ilk adımımı 1989 senesinde ‘ne tesadüftür ki’ yine Bodrum Yalıkavak’ta bulunan Monacus Monacus’un yeme içme fasilitelerini çalıştırarak attım. Ardından 1995 – 2005 yılları arasında Ankara’da Diplomasi ve Bürokrasi çevrelerinin müdavimi olduğu ‘Üç Kalyon’ isimli bir deniz mahsulleri restoranı açtım ve işlettim. Daha sonra 5 yıl süren bir Dubai enternasyonal deneyimimin ardından İstanbul’a dönerek yeniden yapılanma sürecine giren bir restoran grubunun Genel Müdürü olarak görev aldım. Bu dönemde hayata geçirdiğimiz ve yöneticiliğini yaptığım markalardan bazıları Topaz Gümüşsuyu, Colonie Karaköy, Blue Topaz Reina, Escale Kanyon, Rana Meyhane, Firuze İKSV, Pandeli Mısır Çarşısı, Monkey İKSV Roof, Ringa Kuruçeşme idi.  Bu süreç birçok değerli yerli ve yabancı şefle yakından çalışma fırsatı bulduğum bir dönemdi.

Müzik her zaman hayatımın merkezinde oldu, son 25 yıl DJ olarak birçok mekân ve etkinlikte görev aldım. İşletmesini üstlendiğim tüm markaların aynı zamanda müzik direktörlüğünü yaptım. DJ müsabakalarında jüri üyesi olarak Türkiye’den bir de Dünya şampiyonu çıkardık.

Birçok yerli yabancı şarap sertifikasına sahibim, bunların arasında özellikle İngiltere’den aldığım Wine & Spirit Education Trust Akademisi 2.Level sertifikası tüm Dünya’da saygın, geçerliliği olan bir sertifikam var. İstanbul’da işlettiğimiz restoranlarımızın kavlarına bu birikimlerimizi kullanarak Türkiye’de ilk defa ‘Wine Spectator’- Best of Award of Excellence ödüllerini kazandırdık.

Hadi Balık ne zaman, nasıl kuruldu? Nasıl gelişti? EQ Dergi okurları için biraz anlatır mısınız? Şu an nerede, kaç şubesi var?

Hadi Balık Bodrum aslında oldukça uzun bir zaman önce Bodrum’da kurulmuş ve faaliyet gösteren bir kuruluş. Biz Hadi Balık Bistro’yu hayata geçirmeye hep beraber 2020 başlarında, yani pandeminin hayatlarımıza sertçe girdiği bir dönemde karar verdik.

Hedefimiz etik yöntemler, demokratik fiyatlarla ülkemiz insanlarını balıkla daha fazla buluşturabilmekti.

İlk şubemiz ve gözbebeğimiz Anthaven içerisinde yer alıyor ve önümüzdeki günlerde 1. Yaşını kutlayacak.

“Hadi Balık markası olarak insanların iyiliği ve sağlığı için herkese balığı sevdirmek” zaten bizim marka amacımızdı, pandeminin daha başlarında ve en çetin günlerinde Hadi Balık Evlere Servis sistemini, büyük şehirlere, insanlara taze ve sağlıklı balık ulaştırmak için hayata geçirip evlerinden çıkamayan insanlara balık ulaştırmıştık. İşte Hadi balık Bistro hikayesi, insanların evlere taze balık servisimizden duydukları büyük mutluluktan ateş aldı, alevlendi.

Uzunca bir süre konsept ve menü üzerinde çalıştık ve hazırlandık, gerçekten ince eledik ve sık dokuduk. İlk şubemiz ve gözbebeğimiz Anthaven içerisinde yer aldı, önümüzdeki günlerde 1. yaşını kutlayacak. Hadi Balığın 2. şubesi ise geçtiğimiz Eylül ayında Bodrum merkezde, biraz geleneksel, biraz tarihi doku içerisinde Gıda Çarşısında faaliyete geçti. Tam bir ‘Mercato’ dükkanı, geleneksel meyhanelerin, taze balık reyonlarının, manavların arasında bir vaha, kaçış noktası. Bu şubemizin bir özelliği de 12 ay hizmet veriyor olması.

Anthaven içindeki Hadi Balık Bistro özgün bir mekân. Burası nasıl doğdu? Farkı nedir?

Anthaven gerek mimari proje gerekse bulunduğu konum olarak çok özel bir nokta, Bodrum’da eşi benzeri yok diyebiliriz, özellikle önümüzde geçireceğimiz sezon ile kendisinden çok daha fazla söz ettireceğine hep beraber şahit olacağız. Anthaven bizim için çok uygundu, keşmekeşten uzak müthiş bir doğa içerisinde etrafı ile uyumlu bir mekân için çok doğru bir noktaydı.

Hadi Balığın bizce en büyük farkı size hiç beklemediğiniz bir anda çok şey sunan sürprizli yapısı ve bunu son derece etik ve demokratik bir anlayışla gerçekleştiriyor olması. Samimiyet ve gerçeklik hissi yaratmasının yanında herkesi ayrı ayrı çeken bir şey var burada. Gençlerin imza kokteyllerimizden içtiği ve gece boyu dans edebildiği bir mekân, bir akşamüstü deniz kenarı kokteyl keyfi de olabiliyoruz. Öğle yemeğinin rahatlığı, akşam yemeğinin şıklığı ve yemek sonrası eğlencesi de olabiliyoruz.

Anthaven bizim için çok uygundu, keşmekeşten uzak müthiş bir doğa içerisinde etrafı ile uyumlu bir mekân için çok doğru bir noktaydı.

Biz Dj’lere hep sorulan bir soru vardır; bir ailenin 3 kuşağının da aynı zevkle dinlediği, keyif aldığı bir popüler kültür müziği var mıdır? Diye. Hep aynı yanıtı veririz ABBA. Biz biraz Abba gibiyiz, herkes kendisinden bir şeyler bulabiliyor.

Hadi Balık çalışanları için de ayrı bir parantez açmak gerek; her biri mesleğinde çok özel, çok tecrübeli arkadaşlarımızı itinayla bir araya getirdik ve yakalaması her zaman mümkün olmayan müthiş bir uyum ve aile çıktı ortaya. Her biri dükkânın sahibi, bu bizim en büyük kuvvetlerimizden biri.

Çok özel lezzetler var menüsünde. En özgün lezzetlerden bahseder misiniz biraz? Hani insanların başka bir yerde bulamayacağı türden neler var?

Gerçekten çok yaratıcı, lezzetli ve eğlenceli bir menümüz var ve sıkça değişiklikler yaparak dinamik tutuyoruz. Altın kural şu; menüde hiçbir şey laf olsun boşluk doldursun diye yer almayacak, mutlaka lezzetli olacak. Eminönü’nde dahi tadamayacağınız Balık Ekmek ile buluşabilir, daha önce belki hiç duymadığınız geleneksel bir Yunan Risotto uyarlaması olan arpa şehriyeli ‘Orzo’ ile de tanışabilirsiniz. Yahut çıtır çıtır tempuralar’la başlayıp birden içli köftenin deniz ürünlü versiyonu Fishly köfte ile lezzet şöleni yaşayabilirsiniz. Bir başka sefer ise meşhur bir İstanbul Levanten’ine ait esnaf lokantasının 120 yıllık reçetesi ile hazırlanmış Kâğıtta Sütlü & Tereyağlı Levreğin kollarına bırakabilirsiniz kendinizi. Bodrum köylerinin pazarlarından toplanan Gambilya ile yapılmış Fava, körpe çırpı pırasa ile yapılmış ekşili karamelize pırasa sizi sağlıklı hafif lezzetlerle buluşturabilir.

Ambiyansı da çok hoş Bistro’nun. Hem doğal bir ortamda hissediyor kendisini insan ama bir yandan da konforlu ve şık. Dekorasyonu, ambiyansı hazırlarken neler yaptınız, nelere dikkat ettiniz?

Bu noktada en önemli hususlardan biri Ant Yapı ortaklarının bizim için seçtiği özel lokasyon, yoktan var ettikleri alandır, duydukları güven için kendilerine bir kez daha teşekkür etmeyi borç biliyorum. İçerisinde bulunduğumuz muhteşem doğaya ve mimari yapıya uyum sağlayan, onu rahatsız etmeyen bir tasarıma ve ihtiyaçlarımızı karşılayacak işlevselliğe ihtiyaç vardı. Bu noktada çok tecrübeli ve işinin ehli İspanyol mimarlık ofisi Lagranja ve Mimar Selin Ataman girdi devreye, biz ortaya çıkan sonuçtan çok mutlu olduk.

Kimleri görebiliriz Hadi Balık Bistro’da?

Gastronomi tutkunları, geleneksel ile yeniliği birleştirmek isteyenler, kâşif ruhlar, iyi müzik dinlemek isteyenler, evcil hayvanları ile beraber sosyalleşmek isteyenler, gençler, genç kalanlar, kokteyl sevenler, deniz ürünlerinin alışık olmadıkları yorumlarını deneyimlemek isteyenler, butik bir şarap kavını özleyenler…

Biz biraz ABBA gibiyiz, herkes kendisinden bir şeyler bulabiliyor Hadi Balık’ta.

Ant Yapı gibi köklü bir kuruluşla iş birliği yapmak nasıl bir deneyim oldu sizin için? Anthaven bünyesinde hizmet vermek nasıl bir tecrübe, ne gibi avantajları oldu?

Ant Yapı çok köklü, tecrübeli ve işine çok hâkim bir kuruluş. Biz bunu ilk tuğlayı koyduğumuz andan itibaren hissetmeye başladık, işimizi eksiksiz, kusursuz yapabilmemiz için inşaat safhasından son ana kadar hep yanımızdaydılar. Yönetim ekibinden de mutlaka söz etmek gerekiyor bu noktada; tesisin başında, liman yönetiminde, güvenlik ekibi ve teknik kadroda bu işin en iyileri, profesyoneller bulunuyor ve Anthaven yaşam alanı içerisinde onlarla çalışmak büyük mutluluk.

Bir cevap yazın