Türk popunun ünlü isminden ruha dokunan vokal eğitimi

90’lar Türk popunun önemli isimlerinden Deniz Arcak’ın mektepli bir müzik öğretmeni olduğunu biliyor muydunuz? Arcak, Atölyehane adlı müzik okulunda, ‘hayatta en büyük istediği şarkı söylemek’ olan pek çok öğrencisine vokal dersi veriyor. Bu eğitim sevdikleriniz için orijinal bir yılbaşı hediyesi de olabilir…

‘Vurur’, ‘Eyvallah’, ‘Zehir Ettin’, ‘Eller Ağlatır’ ve daha nice hafızalara kazınan şarkının sahibi Deniz Arcak, 90’ların en ünlü popçuları arasındaydı. Ancak onun gönlünde yatan aslan öğretmenlikti… Marmara Üniversitesi’nde müzik öğretmenliği bölümünü yarım bırakmıştı gençliğinde. Yıllar sonra bir konsere giderken karşılaştığı okuldan bir hocası ona genel bir af çıktığını söyleyince, 41 yaşında okula döndü. “Ersoy diye bir arkadaşım vardı, o da ayrılmıştı okuldan. Ona dedim ‘Ben çekinirim tek başıma, beraber gidelim mi?’ diye. Döndük okula ve bayağı bir asıldık. Örnek öğrenciler olarak da mezun olduk” diye anlatıyor o dönemi.

Bu iş aslında Bahri Umman

O sıralarda bir de boğazında nodül çıkmış sanatçının. ‘Türkiye’nin en önemli foniatri uzmanlarından biri’ dediği Güzin Gürel’den ses terapisi alarak, ameliyata gerek kalmadan iyileşmiş nodülü: “Türkçe’nin harf yapısı çok köşeli. Öylece sesim hasta oldu, ses çıkaramaz hale geldim. Uzun süre terapi aldım, 2 buçuk yıl çalıştık Güzin Hanım’la.” Sonra albümler, konserler, televizyon ve tiyatro çalışmaları devam etmiş. Sekiz yıl kadar önce de Fransa’da, La Scala Operası’na sanatçı yetiştiren Jean Pier Bilive diye bir üstadın atölyesine katılmış. “Ondan, şarkı söylerken bütün vücudu kullanmaya dair acayip tüyolar aldım. Zaten her bir yolculukta bu işin aslında bir bahri umman olduğunu fark ediyorsun. Bir işte uzmanlaşmak istiyorsan eğer, mümkün olmadığını da görüyorsun. Çok geniş, çok kapsamlı ve çok zevkli bir iş bu” diyor.

Neye değer veriyorsan onu sunmalısın

Bu arada çeşitli eğitim merkezlerinde vokal eğitimleri veriyormuş zaten. “Çok ünlüydünüz, çok başarılıydınız, sahneleri bırakıp hocalık yapmaya nasıl karar verdiniz?” sorusunu şöyle yanıtlıyor: “Müzik bitsin benim hayatımda diye bir şey yok bu işte. Ama bildiğimiz ‘standart pop’u yapmak istemedim artık. Daha başka bir yere akıyordu içim. Bence insan, ne yapmak istediğini büyüdükçe anlıyor. Ben de daha rafine şeyler yapmak istediğime uyandım. Zaten altımda limuzin olsun, bir yatım olsun, iki de katım olsun düşüncesinde biri olmadım hiç. Yani beklentilerim, arzularım ve tercihlerim getirdi beni bu noktaya. Bugünkü anlamıyla pop yaptığında istemediğin şeylerle uğraşman gerekiyor. Kendini değerli bir şeyle doldurmaktan çok karşıdaki insanları standart şeylerle mutlu etmeye çalışıyorsun ve onlar aslında seni mutlu etmiyor. Bir de şunu düşündüm. Neye değer veriyorsam onu sunmam gerekiyordu. Öbür türlüsü riyakârlık ve aldatmaca olurdu…”

Meğer hedefim hep okul açmakmış

Derken bir gün bir arkadaşı Deniz Arcak’a Göztepe’de bir kiralık daireden bahsetmiş, “Okul olarak düşünür müsün?” diyerek… “Ben yapamam ki!” demiş önce. Yine de eşi Akgün’le birlikte bakmaya gitmişler şu anki Atölyehane’ye. Eşi ona “Sen hayatta yapamazsın. Kimseden para pul isteyemezsin, iki günde batarsın” demiş: “Düşündüm, eşim haklıydı. Fakat içimde bir kelebek o tarafa doğru uçuşuyordu… Bu mekândan içeri girdim, sanırsın annemin kucağına geldim. Tam üç sene önceydi. Tutsam mı tutmasam mı diye düşünürken bir gün Facebook’ta bir paylaşım gördüm. Harun Kolçak’la ikimiz MFÖ’nün TRT’deki programına konuk olmuşuz. Yıl 1993 filan sanırım. Çocuğum daha. 25 yaşımdayım. Programın en sonunda Mazhar diyor ki ‘Senin ilerideki hedefin?’ Ben de diyorum ki ‘Fame gibi bir okul açmak!’ Tamamen unutmuştum bunu. Kocama gösterdim. ‘Tamam ya aç o zaman okulunu’ dedi o da. Şimdi burada çok mutluyum gerçekten.”

Yıl başında hayallerinizi gerçekleştirin

Deniz Arcak Atölyehane’nin öğrencileri tam tekmil bir vokal dersi alıyor ve kendi şarkılarını hazırlıyorlar. Sesini, nefesini nasıl doğru kullanacaklarını öğreniyorlar. Bir yandan Arcak’la birlikte kendi şarkılarını yazıyorlar. Sonra Deniz Hanım bu sözleri, öğrencisinin ruhuna ve tarzına uygun olarak besteliyor. Sonunda da bunlar Atölyehane Şarkıları başlıklı albümde yer alıyor. Bugüne kadar iki albüm çıkmış. Yakında üçüncü albüm de çıkacak.

Bu eğitime katılanların çoğu, çocukluğundan beri şarkı söylemek en büyük hayali olan ancak üniversite, hayat koşturmacası derken buna fırsat bulamamış insanlar. Öğrenciler bu eğitimi hem kişisel gelişim hem de kendi potansiyelini gerçekleştirmenin mutluluğu olarak tanımlıyor. İçlerinden bazıları, “Artık güzel şarkı söylemek bile yetmiyor bana. Kendimi sahnede, insanlara şarkı söylerken hayal etmeye başladım” diyor. Kendinize ya da sevdiğinize mutluluk verecek bir yılbaşı hediyesi olarak Deniz Arcak’tan vokal eğitimi alabilirsiniz. Ya da sevgiliniz için yazdığınız ve Deniz Arcak’ın bestelediği şarkıya bir klip çekerek, aşkınızı ölümsüzleştirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın