Kent yaşamı örgütlenmiş konforuna rağmen, yediden yetmişe hepimizi doğadan uzaklaştırıyor ister istemez. Saatlerimiz masa başlarında, okul sıralarında ya da kapalı mekânlarda geçiyor çoklukla. Doğayla da daha az buluşuyoruz artık. Dolayısıyla kentte yaşayan her yaştan insanın bu açığı spor yaparak gidermeye çalışması, ruh ve beden sağlığı açısından büyük önem taşıyor.
Öncelikle sporun neden hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olması gerektiğini hatırlayalım. Spor yaptığımızda vücuda daha fazla kan pompalanır. Bu da hücrelere giden oksijenin artması demek. Egzersiz yoluyla vücudun pH seviyesi dengelenir ki bu da romatizma, kanser gibi hastalıkların yaşam alanı bulamayacağı bir ortam yaratmak demektir. Ruh halinin iyileşmesi de sporla doğrudan ilişkili. Zira spor esnasında vücut endorfin salgılıyor. Spor yapmak dengeli kilo demektir. Spor vücut direncimizi artırır ve ileri yaşlarda güç kaybının yavaşlamasını sağlar. Vücuda esneklik sağlar ve hareket kabiliyetinin artmasına yardımcı olur. Toksinlerden arındırır. Ve sonuçta sağlıklı ve kaliteli bir yaşamı mümkün kılar.
ÇOCUKLAR SPORLA DAHA MUTLU
Geçtiğimiz günlerde, Avrupa’nın fiziksel olarak en sağlıklı, akademik olarak da en başarılı çocuklarının yetiştiği Finlandiya’dan bir haber düştü medyaya. Finlandiya hükümeti çocukların her gün en az üç saat fiziksel aktivite yapması gereğinden yola çıkarak, fiziksel aktiviteye dayalı bir eğitim sistemi üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Sağlığa katkılarının yanı sıra çocuklar spor yaparken iletişim yetenekleri gelişiyor ve sosyalleşiyorlar.
Çocuklar spor yapmaya teşvik edilirken, dengeli beslenme bilincinin aşılanması da önemli. Bir de aynı yaştaki çocukların bilişsel düzeyinin, fiziksel olgunluk ve yeteneklerinin farklı olabileceği unutulmamalı. Antrenör veya eğitimci tarafından ortaya konan beklenti ve seçilen hedefler çocuğun psikomotor gelişim düzeyine uygun olmalıdır.
İLERİ YAŞ SPORA ENGEL DEĞİL
İleri yaşlarda ve engellilerde de durum değişmiyor. Özellikle ileri yaş grubunda ve engellilerde egzersiz yapmanın verdiği hazzın yaşam motivasyonunu artırmasının yanı sıra spor yaparak yalnızlığın paylaşılmasına, arkadaşlık kurabilmesine, yeniden sosyalleşmesine olanak sağlıyor ve kendisine, bedenine ve diğer insanlara karşı olumlu duygular geliştirmesine yol açıyor. Diğer bir deyişle yaşamdan yeniden haz almayı sağlıyor. Aktif yaşlanma sürecinin en önemli unsurlarından biri de düzenli egzersiz yapmak.
Nitekim Türkiye’nin ilk sağlık konseptli projesi olan Antwell de sporun sağlıklı yaşam için elzem olduğu bilinciyle örgütlenen bir proje. Eğitmenler eşliğinde ve özellikle ileri yaş ile engellilerin ihtiyaçlarına göre dizayn edilmiş ekipmanlarla üyeler spor yapmaya teşvik ediliyor. İster hareket kabiliyeti sınırlı olsun ister ilk kez egzersiz yapsın, Antwell sakinleri doğru ekipmanlarla donatılan spor salonunda uzman desteğiyle spor yapma imkânına sahip.