Ortalama yaşam süresinin 75’e çıktığı günümüzde, 85 yaş ve üstü nüfus da hızla artıyor. Elbette bu koşullarda, sağlıklı yaş almak, fiziksel ve ruhsal açıdan zinde hissetmek kuşkusuz çok daha önemli bir hal aldı.
Sağlıklı yaşlanmanın, kişinin genetik yapısıyla ilgili olduğu kadar yaşam tarzı ve beslenmeyle de çok yakından ilgili olduğu artık bilinen bir gerçek. Huzurlu ve sağlıklı bir ileri yaş için dikkat edilmesi gereken konuları sizler için derledik.
HİÇ OLMAZSA YÜRÜYÜŞ
Fiziksel aktivite her yaşta çok önemli. Ancak yorucu ve yıpratıcı egzersizlerden de uzak durmak gerekiyor. Her gün düzenli tempolu yürüyüş yapmak yeterli aslında. Kalp ve akciğer kapasitenize göre, yüzmek, tenis, bisiklete binme ve kendi yaş grubunuzla trekking yapmak da eğlenceli seçenekler.
DAHA AZ TUZ DAHA ÇOK SEBZE
Dengeli ve düzenli beslenmek, varsa hastalıkların gerektirdiği diyetlere uymak sağlıklı yaş almanın en önemli koşullarından. İleri yaş dönemlerinde B12, Magnezyum, A ve C vitaminden zengin koyu yeşil sebzeler, kuruyemişler, kuru baklagil, yumurta ve et gibi gıdaların yanı sıra yüksek lifli gıdalar, tam buğday ürünleri, yoğurt ve kefir gibi gıdalar bolca tüketilmeli. Tuzu ve tatlıyı olabildiğince azaltmalı, zeytinyağına sofrada daha çok yer açmalı.
SEKİZ BARDAK SU HAYAT KURTARIR
Günde en az sekiz bardak su içmek, sindirimin düzenli olması için bir gereklilik. Böbrekten kalbe vücudun hayati organlarının sağlıklı işleyişi içinde büyük öneme sahip. Suyun sadece bedensel değil ruhsal ve zihinsel sağlığı da olumlu etkilediğini hatırlatalım. İleri yaşlarda vücudun suya ihtiyaç duyduğunu fark etmek güçleşiyor. Vücudu susuz bırakmamak için en iyisi su içmeyi bir alışkanlığa dönüştürmek olsa gerek.
AİLE, DOSTLAR VE TORUNLAR
İleri yaşlarda sosyal çevre iletişimini diri tutmak çok kıymetli. Aile ve arkadaşlık bağlarının zayıflaması, depresyonla birlikte hızlı yaşlanmayı da beraberinde getiriyor. Zihinsel ve bedensel olarak zinde, ruhsal olarak mutlu yaş almak için aileyi ve dostları yakın tutmak, gençlerle ve çocuklarla temasta olmak önemli. Yaşıtlarla ortak hobiler geliştirmek de sağlıklı yaş almanın en büyük destekçilerinden.
KALİTELİ UYKUNUN MUCİZEVİ ETKİSİ
İleri yaşlarda uyku düzeni değişse de uyku ihtiyacı değişmiyor. Uyku düzeni ve kalitesi sanıldığından çok daha önemli. Bedenin ihtiyaç duyduğu kaliteli uyku için pozitif düşüncelerle yatağa gitmek öneriliyor. Uyku, bedeni, zihni ve ruhu yenileme gücüne sahip çünkü.
İleri yaşlarda sağlıklı ve zinde kalabilmek için düzenli uyku hayati öneme sahip. Kaliteli uyku, zihni de bedeni de yeniliyor.
DOKTORUNUZ REHBERİNİZ
Sağlık kontrollerini düzenli yaptırmak demek, hastalıktan önce davranabilmek demek. Özellikle ileri yaşlarda ağız ve diş bakımı son derece önemli. Dişleri düzenli fırçalamak ve düzenli diş muayenesi, pek çok hastalığı sizden uzak tutacaktır.
İnsan ömrünün uzamasıyla birlikte ileri yaşlarda yaşamdan kopmamak daha önemli hale geldi. Hobilerinize mutlaka vakit ayırın