BİR BAŞKA BODRUM

Daha önceki sayılarımızda da konu ettiğimiz Bodrum’un, en az bilinen koylarına mercek tutuyoruz bu kez ve siz EQ okurlarını Bodrum’u bir de böyle keşfetmeye davet ediyoruz.

İlkçağlardan günümüze popülerliğini korumayı başarmış çok az yerleşim yeri olsa gerek şu yeryüzünde. Çağlara meydan okuyan, her köşesinde tarihi uygarlıklardan izler taşıyan, doğasıyla iklimiyle nicesini kendine âşık eden, uğruna şiirler yazılan, şarkılar bestelenen Bodrum, işte o nadide yerleşimlerden biri.

Bazı parçaları Bodrum Kalesi’ne tuğla olsa da, günümüze ulaşan pek az parçası British Museum’a götürülse de dünyanın 7 Harikası’ndan biri olan Halikarnas Mozolesi’nin inşa edildiği bir coğrafyadır burası.

Karadan da denizden de kolaylıkla ulaşılan Bardakçı Koyu’nda Bodrum Kalesi manzarası eşliğinde yüzmek keyifli bir deneyim.

Artık adı Kıyıkışlacık olan İasos’a antik kentin atmosferi hâkimdir. Yüzerken antik kalenin su altındaki silueti görülebilir.

SİT alanı olan Mazı, zamanın pas geçtiği mütevazı bir köy. Konforu dert etmeyenler için doğal dokusuyla ideal bir seçenek.

Tarihçilerin tarihçisi Heredot, dünyanın ilk kadın amirali Bodrum Kraliçesi Artemisia, Osmanlı’nın şanlı amirali Turgut Reis, şair Neyzen Tevfik, Halikarnas Balıkçısı, Azra Erhat ve daha birçok döneminin önde gelenlerinin izlerini taşır.

Bodrum’u anlatmak kolay değil o yüzden. Zira Bodrum güneşinin altında söylenmemiş söz, bestelenmemiş şarkı, yaşanmamış hikâye, insanoğlunun ayak basmadığı tek bir toprak parçası yok gibidir. Her yıl milyonlarca yerli-yabancı turisti ağırlar; sükunet arayanından eğlence peşinde olanına, tekne tutkunundan sörfçüsüne kadar bambaşka zevklere hitap etmesini bilir. İşte o kadar tanıdıktır Bodrum. Şaşırtıcıdır ki bir o kadar bâkir.

İASSOS:

Yarımadanın kuzeyinde, Güllük Körfezi’nin en uç noktasında konumlanan İassos’un günümüzdeki adı Kıyıkışlacık. Köyün sokakları hâlâ gübre kokar, antik kent ile ahir zaman yerleşimi iç içedir burada. Antik kalenin izini denizin içine kadar sürebilirsiniz. Harika manzarası ve sevimli pansiyonlarıyla bu güzel köy, Bodrum’da farklı bir tatil yapmak isteyenler için hâlâ önemli bir alternatif. Roma dönemine ait anıt mezar günümüzde Balık Pazarı Açık Hava Müzesi olarak varlığını sürdürüyor.

BAĞLA KOYU:

Bodrum’un en huzurlu köşelerinden biri olan Bağla Koyu, Bodrum Merkez’e 14 kilometre uzaklıkta. Bodrum’un doğal güzelliklerinin keyfini bu koyda sürmek bir başka güzel.

BARDAKÇI KOYU:

Berrak bir denizde, Bodrum Kalesi manzarasına karşı yüzmek için Bardakçı Koyu’na uğramanızı öneriyoruz. Türk Sanat Müziği’nin efsanesi Zeki Müren’in gözdesi olarak da ün yapan koyda, halk plajlarının yanı sıra çevredeki otellerin hizmetlerinden de yararlanabilirsiniz. Üstelik bir minibüsle ya da denizden motorla kolayca ulaşılabiliyor.

BODRUM, HER YIL MiLYONLARCA TURiST AĞIRLIYOR. SESSiZ KOYLARIYLA DA EĞLENCE MEKÂNLARIYLA DA FARKLI ZEVKLERE HiTAP EDiYOR.

Kargı Koyu, namıdiğer Camel Beach, develeri,kumsalının güzelliği ve kumlarının arasında beliriveren zambaklarıyla ünlü.

MAZI:

Gökova Körfezi’nin kıyısındaki Mazı’da sükûnet, huzur, doğallık ve yerlilerin naif konukseverliği karşılar sizi. Hem büyük kentlerden hem de yurt dışından yıllardır sadakatle her yaz Mazı’ya gelenlerin sayısı hiç de azımsanamaz. Üstelik her geldiklerinde bilirler ki Mazı, aynı Mazı’dır. Çünkü burası, asırlık ağaçlarının yüzü suyu hürmetine hâlâ SİT alanı.

Esas işleri zeytincilik ve halıcılık olan yerli halkın işlettiği pansiyonlar yetiyor Mazı’yı tatilin kutsal Kâbesi olarak görenlere. Birkaç metre ötede tutulan balıkların az sonra tabağında olmasının hazzını sevenler için, kumsalda yer yer büyükbaş bir hayvana rastlamak da keyfe dönüşebiliyor.

Mazı’ya gitmişken Kissebükü’ne de (Kilisebükü de deniyor) uğramanızı tavsiye ederiz. Tarihi bir kilisenin kalıntılarına rastlayabileceğiniz plajında, Bodrum’da eşine az rastlanır bir huzur sizi bekliyor. Yine de uyaralım sonuca değse de, yolu oldukça zorlu.

HER KÖŞESiNDE TARiHiN iZLERiNi TAŞIR BODRUM. PEK ÇOKLARINI ÂŞIK ETMiŞ KENDiNE, UĞRUNA ŞiiRLER YAZILMIŞ, BESTELER YAPILMIŞ.

Karaada’nın sıcak su pınarı ve çamuruyla ünlü mağarası görülmesi gereken yerlerden. Çamurun cildi gençleştirdiğine inanılıyor.

KARGI:

Artık ismi Camel Beach. Koyun doğal bir parçası sayılan ve son yıllarda tanınmasında büyük etkisi olan develerinden alıyor bu ismi. Sonsuzluğa uzanırmış hissi veren kumsalı, kumlarının arasında beliriveren güzelim zambakları Kargı Koyu’nun alametifarikaları. Camel Beach’e Ortakent Yahşi yolu üzerinden ya da Bodrum Merkez’den tekne ile ulaşmak mümkün.

KARAADA:

İsmine inat, dünyanın en harika yemyeşil çamlarıyla çevrili bir doğa harikası Karaada. Yeşil ve mavi, öylesine uyumlu öylesine huzur verici. Karaada’nın bir de sıcak su pınarı ve çamuruyla ünlü bir mağarası var. Çamurun, cilde sihirli bir ışıltı verdiği kulaktan kulağa fısıldanıyor.

ASPAT:

Aspat, Bodrum’un güneyinde konumlanan antik bir liman. Kos adası manzaralı bu cennetten çıkma doğa harikası, tarihi Aspat Kalesi’nin eteklerinde, açık havada sanat eserlerinin de sergilendiği özel bir lokasyon. Aspat, Ant Yapı tarafından inşa edilen, doğayla uyumlu, geleceğin kasabalarına örnek olacak Anthaven projesinin tamamlanmasıyla birlikte ulusal ve uluslararası turizmin seçkin adreslerinden olmaya aday.

Konik bir tepenin yükseldiği Aspat bir doğa harikası. Antik Aspat Kalesi’nin eteklerindeki açık alanda sanat eserleri sergileniyor.

GÜNBATIMI PLAJI:

Turgutreis’te bulunan Günbatımı Plajı, adı üstünde yörenin en görkemli günbatımı manzarasına sahip. Kos Adası manzaralı denizinde yüzmek ise büyük bir keyif.

Turgutreis’teki Günbatımı Plajı’ndan sadece Bodrum’un değil, dünyanın en güzel günbatımı manzaralarına tanıklık edebilirsiniz.

ÇATAL ADA:

Turgutreis’teki bir başka özel adres olan Çatal Ada, karaya 3 deniz mili uzaklıkta ve tüplü dalış sporu yapanların en çok tercih ettikleri bölgelerden biri. Yarımada’nın güneybatısındaki Çatal Ada’da iki konik tepe yükselir. Adada herhangi bir tesis olmadığı için yiyecek-içecekleriniz yanınızda götürmelisiniz.

APOSTOL:

Küçük Tavşan Adası da denen St. Apostol Adası, Bodrum yarımadasının en kuzeyinde yer alıyor. Ada, adını en yüksek noktasındaki St. Apostol Kilisesi’nden alıyor. Kilisenin günümüze ulaşan kalıntıları geçmişin izini sürmekten hoşlananlar için ideal bir ziyaret alanı. Kuzeyden Didim, doğudan Güllük Körfezi manzarasına sahip adada, güneşli günlerde batı yönündeki Yunan adaları Farmakonisi ile Efos’un siluetleri rahatlıkla seçilebiliyor. Güney kıyısı ise, Bodrum’un en güzel koylarından biri olan İncirlipınar Koyu’na bakar. Adanın batı ucunda kısa bir kayalık sığlığı izleyerek, üzerinde bir deniz feneri olan Fener Adası’na ulaşabilirsiniz. Bodrum’a 20 km uzaklıktaki Fener Plajı, mayısla ekim ayları arasında melteminden yararlanmak isteyen rüzgâr sörfü tutkunlarını ağırlıyor. Bodrum’un en geniş ve en doğal kumsallarından biri olan Fener Plajı’na adını veren Hüseyin Burnu Feneri sahilin kuzeyinde yükseliyor.

Bodrum’un en geniş kumsallarından olan Fener Plajı, mayısla ekim arasında rüzgâr sörfü tutkunlarına ev sahipliği yapıyor.

ADABOĞAZI:

Yaygın olarak Akvaryum Koyu olarak bilinse de Gümbet’in batı ucunda bulunan küçük koylardan ve bu koyların önlerini kesen bir adadan oluşuyor Adaboğazı. Gerçi Akvaryum adı da billur suyuna çok yakışıyor. Eskiden sadece tekneyle ulaşılabilen Adaboğazı’na 2015’ten bu yana kara yoluyla da gidilebiliyor.

Adaboğazı, Akvaryum Koyu olarak da biliniyor. Billur gibi bir suda deniz canlılarıyla haşır neşir olmayı sevenler için ideal.

TARİH BOYUNCA KİMLER AYAK BASMAMIŞ Kİ BODRUM’A: HEREDOT’TAN, ARTEMİSİA’YA, NEYZEN TEVFİK’TEN HALİKARNAS BALIKÇISI’NA…

SEDEF KOYU:

Bodrum’un hâlâ en doğal koylarından biri. Tatlı ve soğuk su kaynaklarıyla buluşan denizinde tuz oranının da daha düşük olması, hoş bir deneyim yaşatıyor. Keyifli bir yüzme sonrası yapılacak en iyi şey ise çamların altında piknik olsa gerek. Bodrum merkezden 45-50 dakika uzaklıktaki koya, Mazı’dan ya da Hurma sahilini takip ederek ulaşabilirsiniz.

KUYUCAK:

Güvercinlik mevkiindeki bu koy, yarımadanın en az bilinen noktalarından. Bodrum şehir merkezine 24 kilometre uzaklıktaki bu doğa harikasında sadece bir tesis bulunuyor. Çam ağaçlarıyla çevrili Kuyucak Koyu’nun son yıllarda gündeme gelen balık çiftliklerine de ev sahipliği yaptığını hatırlatalım.

KÜDÜR KOYU:

Her ne kadar lüks teknelere ev sahipliği yapan limanı, seçkin balık restoranları ile popüler bir tercih olan Yalıkavak’ta olsa da sessizliği ve berrak deniziyle “Bir Başka Bodrum” listesine girmeyi hak ediyor. Aktif haldeki yel değirmenleri de bu koyda. Küdür Koyu, Bodrum merkeze 12 km mesafede.

ORAK ADASI:

Turkuaz mavisinin en özel tonuna sahip denizinde, sualtı görüş mesafesi 40-50 metreye kadar çıkabiliyor. Hâl böyle olunca da dalış sporunu sevenlerin favorisi durumunda. Orak Adası’nda teknelerin yanaşabileceği iki ana koy var. Caretta Caretta’ların doğal yaşamlarına hiç bir şekilde müdahale edilmemesi, onlara evcil hayvan muamelesi yapmamak gerektiğini de hatırlatalım.

Nesli tükenmekte olan Caretta Caretta’ların doğal yaşam alanı olan Orak Adası’nda sualtı görüşü 40-50 metreyi bulabiliyor.