Uzun ve kasvetli kışın ardından baharın gelmesiyle birlikte doğa tazelenip kendini yenilerken pek çoğumuzda hâlsizlik, kaygı ve uykusuzluk baş gösteriyor. Bahar yorgunluğu olarak adlandırılan bu belirtileri en az hasarla atlatmak için beslenme düzenine dikkat etmek ve spor öneriliyor.
HER NE KADAR BAHAR YENİLENME, CANLANMA ANLAMINA GELSE DE BEDENİMİZİN BU DEĞİŞİME ADAPTE OLMASI BİRAZ ZAMAN ALIYOR.
Kışın yavaşlayan metabolizmanın değişime ayak uyduramaması bahar yorgunluğuna yol açıyor. Havaların ısınmasıyla beraber ortaya çıkan nem artışı, duygusal iniş çıkışlara, uykusuzluğa, iştahsızlığa, eklem ağrılarına neden oluyor. Bahar yorgunluğu bazılarımızda da tam tersine aşırı enerji ve canlılık olarak kendini gösteriyor. Ancak bu kez de konsantrasyon sorunları baş gösteriyor. Aslında bahar yorgunluğu iki haftada atlatılabiliyor. Daha uzun sürerse doktora başvurmak öneriliyor.
Karbonhidrat ağırlıklı beslenme yerine taze sebze ve meyve tüketimine özen göstermek mevsim geçişlerinde her zamankinden daha önemli.
Bahar yorgunluğunun etkilerini çabuk atlatmak için öncelikle beslenme düzenine dikkat etmek gerekiyor. Karbonhidrat ağırlıklı beslenme yerine taze sebze ve meyve tüketmeli, tam buğdaylı, çavdarlı, yulaflı rafine edilmemiş tahılları tercih etmeli, kahvaltı yapmaya özen göstermeli, sofrada zeytinyağlı ve haşlama yemeklere daha çok yer vermeli, az ama sık beslenmeliyiz.
B, C vitaminlerine ve potasyuma ihtiyacımız artıyor. Vitamin ve potasyum yönünden zengin besinlerin yanı sıra vitamin takviyesi direncimizi yükseltiyor. Ayrıca gün içinde 2-2.5 litre su içmek gerekiyor.
Bahar yorgunluğunun bir diğer ilacı da spor. Spor, yaşamınızın vazgeçilmez bir parçasıysa ne âlâ. Ama kış boyu spordan uzak kalanlardansanız bahar yorgunluğu kapınızda demektir. Sabahları açık havada başlangıçta 15 dakikalık, aşama aşama bir saate çıkaracağınız yürüyüşler büyük fark yaratacaktır.
Kaliteli uyku, sağlıklı bir bünye için elzem. Mevsim geçişlerinde bu daha da önemli. Rahat bir uyku için akşam saatlerinden sonra kafeinli içeceklerden ve alkolden uzak durulmalı. İyi bir uyku için yatmadan önce bitki çayları ya da ılık bir süt içebilir, ılık bir duş alabilirsiniz.