EQ dergimizin bu yeni sayısında, kapak konusunda görüldüğü gibi yeni teknolojilerin hayatımıza nasıl da hızla girdiğinden bahsettik. Öne çıkan konular yapay zekâ, metaverse, nanoteknoloji, otonom sistemler, robotlar… Tüm bu alanlardaki inovatif çalışmalar yakın geleceğimize yön verecek gelişmeler olarak öne çıkıyor.
İnovasyon her ne kadar yenileştirmek, geliştirmek, değiştirmek, daha verimli ürünler ya da hizmetler yaratmak diye tarif edilse de işletmeler için inovasyon farklı başlıklar da içeriyor.
İşletmeler için inovasyon; yeni fikirler üretmek, var olan ürünleri ve hizmetleri geliştirmek ve etkili çözüm yöntemleri sayesinde sorunları ortadan kaldırmaya çalışmak anlamına geliyor. Bu doğrultuda da işletmelerin yenilikçi ve faydalı düşünceleri icraata dökerek sonuca ulaşmaları açısından ilk akla gelenler, ürün ve hizmette yapılan inovasyonlar oluyor.
Ant Yapı olarak, inşaat sektöründe bulunduğumuz 30 yılı aşkın süreçte elde ettiğimiz tecrübelerle sektöre birçok inovatif çözümler ve yenilikler kazandırdığımızı görüyoruz.
Bugüne kadar ürettiğimiz her bir projemizde tespit ettiğimiz ihtiyaçlara göre yenilikler sunduk, çözümler ürettik; böylece her projemiz bir öncekinden de farklı ve çok daha sorunsuz oldu.
Hem proje konseptleri hem de kullanılan malzeme açısından, ürettiğimiz konutları her bir projede geliştirmeyi başardık.
Sektörün 30 yıl öncesine dönüp bakarsak, klasik apartman şeklinde üretilen konutları ve hatta zamanla yapımı başlayan toplu konutları görüyoruz. Ancak maalesef ilk başlarda toplu konut projeleri bile otoparksız, rekreasyon alanları yetersiz ve güvenliksiz inşa ediliyordu. Malzeme kalitesi de çok yetersiz ve sundukları yaşam kalitesi oldukça düşüktü.
Ant Yapı olarak proje geliştirme alanında çalışmaya başladığımız 90’lı yılların sonunda, öncelikle Ataşehir’de geliştirdiğimiz projelerde ilk güvenlikli konsept site anlayışını sektöre kazandırdık.
Bu projelerde her konuta yer altında otoparklar sunduk ve rekreasyon alanlarına önem verdik. Yine bu projelerde çok önemli bir konu olan enerji tasarrufu, ısı izolasyonu gibi konuları önceliklendirdik ve mantolama sisteminin ilk uygulamalarını hayata geçirdik. Tabii ki Ar-Ge çalışmalarına çok önem verdik, akıllı evler geliştirdik.
Mimari olarak toplu konut çizgisi dışına çıkıp hem dış hem de iç mimaride büyük yenilikler sunduk, dolayısıyla yüksek kalitede konutlar ürettik. Özellikle malzeme açısından yurtdışında çalışan bir firma olarak birçok yeni ürünü ve uygulamaları Türkiye’ye ilk getiren kurum olduk.
Burada önemli bir nokta da şu: Müşterilerimizle hep iletişim halindeydik. Onları dinliyor, ihtiyaçlarına kulak veriyorduk. Hem satış anında hem de satış sonrasında müşterilerimizle kurduğumuz interaktif iletişim sayesinde yeni projelerimizde hep inovatif çözümler ürettik.
Tabii ki proje geliştirmenin konutları üretip, teslim edip çekilmekle bitmediğini biliyorduk; dolayısıyla bu konuda güçlü bir satış sonrası ekibi kurduk ve projelerimizi takip edip sorunlarını çözmek adına müşterilerimize devamlı destek olduk.
Dahası, teslim ettiğimiz konutlara geçici site yönetimleri kurarak en iyi şekilde işletilmesi amacıyla sistemler kurduk. Konut sahiplerinden oluşan yönetimlerdeki güçlükleri, sorunları da gördük. Bu arada yönetimi devralmayı istemeyip bizim yönetmemiz için gelen talepleri de karşıladık ve yönetime devam ettik. İsteyen sitelere yönetimi devrettik.
Değerli EQ okurları,
Bu konunun, bir sayfa makalede anlatılacak kadar basit bir konu olmadığı bir gerçek. İnovasyon konusunda sektördeki liderliğimiz da ayrı bir gerçek…
Geliştirdiğimiz farklı konseptlere sahip konut projelerimizle sektörde birçok firmaya örnek olduğumuzu, sadece biz söylemiyoruz. Bunu birçok otoriteden ve kamuoyu önderinden duymakla her zaman gururlanıyoruz.
Türk insanının en güzel, en doğru, en yaşanılası konutlara sahip olması için geliştirdiğimiz felsefemizle inovatif çalışmalarımıza devam ediyor, “Bizi izlemeye devam edin” diyoruz…
MEHMET OKAY
Yönetim Kurulu Üyesi