ANADOLU’DA BİR KIŞ MASALI

Çoğunu yazları ziyaret etme alışkanlığımız olan bazı seyahat rotalarına kış gözlükleriyle bakmaya ne dersiniz. Kimi doğa harikası kimi tarihi güzellikler, karlar altında bambaşka bir ruha kavuşuyor sanki.

KIŞLARI DAİMA ULUDAĞ

Kış tatilinin marka adresi Uludağ, kuşkusuz ilk akla gelen kayak sporları merkezi. Kış aylarında büyük şehirleri aratmayan kalabalığına rağmen hâlâ vazgeçilmez bir destinasyon. Uludağ’ın popülerliği, kayak sporuna gönül verenleri de orada bir başka tat veren şömine keyfini de gölgeleyemiyor elbette. Kar motoru turları da Uludağ’da yapılacak en keyifli aktivitelerden biri.

GÖLYAZI: BİR KÜÇÜCÜK ADACIK

Hazır Bursa’ya gitmişken Gölyazı’dan bahsetmemek olmaz. Uluabat Gölü üzerinde bir köprüyle ana karaya bağlanan küçük bir yarımada yerleşimi, Gölyazı. Bursa’nın tarihi 2600 yıl öncesine kadar giden en güzel kasabası. Sadece Bursa’nın değil, Avrupa’nın en güzel otuz kasabası arasında adı geçiyor. Gölyazı’ya Küçük Venedik diyenler de var. Nedeni de yazın yürüdüğünüz bir yolun ya da arabanızı park ettiğiniz bir alanın yağmur mevsiminde sular altında kalması. Kış tatili için ilk akla gelenlerden olmaması tamamen tanıtım kazası olsa gerek. Zira karlar altında Gölyazı nefes kesen bir doğal güzellik sunuyor ziyaretçilerine.

GÖLYAZI

Kışın çalışıp yazın tatil yapma alışkanlığı yaygın olsa da bu aylarda mutlaka görülesi, en azından hafta sonları kaçılası yerleri konu edindik bu sayımızda. Kışın son dönemecine girmişken, bahar gelmeden bir kış tatili yapmak isteyenler için Anadolu’nun dört bir yanından adresler içeren mini bir rehber hazırladık.

PALANDÖKEN’DE EKSİ 20’LERDE KAYAK KEYFİ

Kar kalınlığının 50 santimetreyi geçtiği, ısının eksi 20’leri bulduğu Erzurum’un gözde kayak merkezi Palandöken, kış tatil rotalarının da önemli duraklarından. Kayak yapmak ya da öğrenmek için her türlü olanak mevcut. Palandöken özellikle hafta sonları cıvıl cıvıl oluyor.

Kar tatilinde kayak dışında pek çok zevkli seçenek var. Ailecek kızakla kaymak bunlardan biri.

ABANT’TA VE GÖLCÜK’TE HUZUR BULMAK

Hem İstanbul hem de Ankara’ya en yakın kaçış noktalarından olan Abant’ta rüya gibi bir kış tatili yapmak mümkün. Abant Gölü ve Tabiat Parkı, Bolu’nun 34 kilometre güney batısında yaklaşık 1350 metre yükseklikte konumlanıyor. Göl, dağlardan gelen kar suları ve etrafındaki küçük derelerden besleniyor. Abant Gölü Tabiat Parkı köknar, çam, meşe, kayın, gürgen, kestane, kavak, dişbudak ve fındık ağaçlarıyla görkemli bir bitki örtüsüne sahip. Abant Gölü Tabiat Parkı çevresinde yabandomuzu, tavşan, karaca, ayı, tilki, yaban ördeği, keklik ve yaban güvercini gibi yaban hayvanlarını görmeniz de olası. Göl çevresinde yapılacak yürüyüşler ve şömine başında geçirilecek eşsiz saatler, detoks gücünde. Tabii, dönüşte yerel pazardan alışveriş etmek de iyi bir fikir olabilir.  

Bolu’ya gitmişken Gölcük ya da diğer adıyla Cennet Göl’e uğramamak olmaz. Kartpostal güzelliğinde bir doğada kışın keyfine varmanın önde gelen adreslerinden biri Gölcük. Abant’tan daha küçük bu göl, kış aylarında donuyor ve patenciler için doğal bir piste dönüşüyor. Soluk kesen güzellikteki doğası, fazlasıyla ödüllendiriyor ziyaretçilerini.

KAR ALTINDA DOĞA BAMBAŞKA BİR GÜZELLİĞE BÜRÜNÜYOR. EN GELİŞMİŞ YERDE BİLE İNSAN YABAN HAYATA DAHA BİR YAKLAŞIYOR.

SAFRANBOLU: KIŞIN DA GİDİLESİ

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Safranbolu kışın da görülmesi gereken yerlerden. Kışın beyazlara bürünen ve han, hamam, konak, çeşme, cami ve köprüleriyle açık hava müzesini andıran Safranbolu’da görecek çok yer var. İncekaya Su Kemeri, Anadolu’nun en uzun mağaralarından olan Mencilis Mağarası, cam seyir terası ve kanyonları da özellikle kar altında yeniden keşfedilesi yerler.

SALDA GÖLÜ’NE KARŞI KAYAK KEYFİ

Burdur’un Yeşilova ilçesinde deniz seviyesinden 2 bin 79 metre yükseklikteki Eşeler Yaylası, Salda Gölü manzaralı kayak keyfi vaat ediyor misafirlerine. Turkuaz mavisi suyu, beyaz kumsalıyla eşsiz bir doğal güzelliğe sahip Salda Gölü’nün kar altındaki hâlini görmek için bile yaylaya çıkmaya değer. Salda Kayak Merkezi, kolay ve zor pist seçenekleri, telesiyej, uygun fiyatlara kiralanabilen kayak ve kızak takımları, kafe, restoran ve konaklama seçenekleriyle kayak ve doğa tutkunları için ideal bir adres.

Denizden 2 bin yükseklikte Salda Gölü manzaralı kayak keyfi ya da beyazlar içindeki Safranbolu kışın en keyifli adreslerinden.

KARLAR ALTINDA KARADENİZ YAYLALARI

Karadeniz yaylaları deyince akla elbette Kaçkarlar’ın eteklerinde konumlanan Rize’nin ünlü yaylaları gelir. Ayder, Anzer, Yukarı Kavron… Yeşilin bin bir tonuyla konuklarına mahir bir ressamın tablosunun içine çekilivermiş hissi yaratan yaylalar, kışın da keşfedilmeyi bekliyor. Beyazlara bürünen yaylalar, büyüleyici bir kış senfonisi yaşatıyor konuklarına. Ateş başında, rüya gibi bir manzaranın tadını çıkarmak için bile yaylalara kışın da bir şans vermeye değer.

AYDER YAYLASI

Kış sporlarının cazibe merkezlerinden olmaya aday bir yayla da Ordu’nun Çambaşı Yaylası. 1850 rakımlı yayla, kar düştüğünde İsviçre’deki bir dağ köyünün eşsiz manzarasına bürünüyor. Büyükşehir belediyesinin geçtiğimiz yılın sonlarında tamamladığı 12 bungalovdan oluşan sosyal tesisin yanı sıra, iki otel ve bir restoranıyla mütevazı ölçülerde turist kabul eden yaylada artık kayak da yapılabiliyor.

UZUNGÖL’DE NİRVANA’YA ULAŞMAK

Yazları turistlerin gözde adreslerinden olan Trabzon Uzungöl, kışın bambaşka bir güzelliğe bürünüyor. Karlar altında görkemli bir kış manzarasına katıksız bir sükûnet eşlik ediyor. Henüz kış tatili için pek de göze alınmayan Uzungöl’de bu mevsimde tatil yapmak, Nirvana’ya ulaşmak gibi.

UZUNGÖL

Doğanın büyüsüne kapılıp ruhu ve zihni arındırmanın en doğru zamanı, en doğru adresi.

KARS’A TRENLE GİTMEK

Son yıllarda özellikle kışın en rağbet gören seyahat rotalarından biri de Kars. Özellikle de Ankara üzerinden Doğu Ekspresi’yle yolculuk yapmak. Tren yolculuğu başlı başına efsanevi bir deneyim zaten. Kars Kalesi ve Kümbet Camisi (12 Havariler Kilisesi), Taşköprü, Rus Baltık mimarisinin en güzel örneklerin sayılan Fetiye Camisi, muhteşem Ani Harabeleri gezilecek yerler arasında. Kars’ta kışın yapılacak en harika şeylerden biri de kuşkusuz Çıldır Gölü’nde kızak turu yapmak.

KIŞIN KARS’A TRENLE GİTMEK, BAŞLIBAŞINA RÜYA GİBİ BİR YOLCULUK VAADİ.

Bir de Rus mimarisinin geçit törenini andıran Kars sokaklarında kaybolmak. Belki fazla turistik gelebilir ama şehre gelen misafirler için düzenlenen Kafkas Gecesi’ne katılmak ve Kars peyniri almadan dönmemek de bir kenara not edilmeli.  

VAN GÖLÜ ADALARI

Van Gölü’nün doğa harikası adaları her mevsim keşfedilmeyi bekliyor.

Van Gölü’ndeki doğa harikası adalar, kar altında bir başka güzel. Göldeki en büyük ada Adır’daki 10. yüzyıla ait yerleşim izleri, ortaçağdan günümüze kalan Akdamar ve koruma altındaki Çarpanak Adası, Van Gölü’nün mutlaka görülmesi gereken güzellikleri.

BEYAZLAR İÇİNDE FRİG VADİSİ

Üç bin yıl öncesine tarihlenen Frig Vadisi’ni bir de karlar altındayken görmeli. Kaya mezarları, peribacaları ve Emre Gölü kışın bambaşka bir güzelliğe bürünüyor. Özellikle

doğada yürüyüş ve fotoğraf tutkunlarına beklentilerinin üzerinde bir deneyim sunan Frig Vadisi’nde kışı yaşamak özel bir deneyim.

FRİG VADİSİ YAZIN DA BÜYÜLEYİCİ KUŞKUSUZ AMA KIŞIN BU KADİM TOPRAKLAR SANKİ BİN YILLARIN SIRLARINI FISILDIYOR.

YENİCE ORMANLARINDA KAMP TATİLİ

Listemize son olarak Karabük Yenice Ormanlarını ekleyelim. Yenice Ormanları, doğa tutkunlarının kış aylarında da uğrak yeri. Çam, sandal ve ıhlamur ağaçlarıyla kaplı orman özellikle çadır tatilinden gözü korkmayanlar için ideal bir seçenek. Karlar altındaki ormanda yürüyüş yapmak, ateş başında dost sohbetleri ve doğanın tadını çıkarmak bu tatilin ana teması.

Yenice Ormanları son dönemlerin kış tatil rotaları arasında.