PARİS’TE ENGELLERİ AŞTILAR

2024 Olimpiyatları’nın ardından Fransa, Paris 2024 Paralimpik Oyunları’na da ev sahipliği yaptı. Sahne bu kez engelli sporcularındı. Türkiye oyunlara 94 sporcuyla, tarihinin en kalabalık kafilesiyle katıldı ve büyük başarılara imza attı

MİTHAT KORAY

Bu yazın en önemli spor olayının adresi Fransa’ydı. Türkiye 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’na büyük umutlarla katıldı. Ancak sporcularımız organizasyonda beklenileni veremedi. Ülkemiz tam 40 yıl sonra olimpiyatlardan altın madalyasız ayrıldı. Yusuf Dikeç-İlayda Şevval Tarhan ikilisinin atıcılıkta Türkiye’yi tarihte ilk kez kürsüye çıkaran gümüş madalyası ve Yusuf Dikeç’in ikonlaşan atış pozu, erkek okçuların üçüncülüğü alarak takım sporlarında tarihimizin ilk madalyasını getirmesi, Ersu Şaşma’nın sırıkla atlamada beşinci olması, Kuzey Tuncelli’nin yüzmede tarihimizin ilk finalinde mücadele etmesi ve aldığı beşincilik tesellilerimizdi. Voleybolda Filenin Sultanları ilk kez yarı final oynadı. Ancak beklenti madalya olduğu için ilk dört başarı sayılmadı.

Paris Olimpiyatları’nın sona ermesinin ardından Fransa’nın başkenti bu kez Paralimpik Oyunlar’a ev sahibi yaptı. Sahne bu kez engelli sporcularındı. İlki 1960’ta İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen, ülkemizin ise ilk kez 1992 Barcelona’da boy gösterdiği organizasyona Türkiye, 2024 Paris’te 94 sporcuyla, tarihinin en kalabalık kafilesiyle katıldı. Oyunlarda toplam 4 bin 400 sporcu yer aldı.

6 altın, 10 gümüş, 12 bronz

İlk başlarda kamuoyunun ilgisi zayıftı. Fakat paralimpik sporcularımızdan art arda madalyalar gelince gözler Paris’e çevrildi. Sonuçta Türkiye, Rio 2016’da 3 olan altın madalya sayısını 2’ye katlayarak Paris 2024’te rekor kırdı. Ay-yıldızlılar, Tokyo 2020’de rekor olan 15 toplam madalya sayısını ise Paris’te yaklaşık 2 katına çıkararak 6 altın 10 gümüş 12 bronzla toplam 28 madalyaya ulaşıp, yine bir rekora imza attı. Daha önce en fazla sekiz branşta kürsüye çıkan sporcularımız bu kez 10 dalda madalya alarak bir başka rekor da kırdı.

Bu genel başarının yanında göz kamaştırıcı performanslar da vardı. Umut Ünlü, Paris 2024’te adını altın harflerle Türk spor tarihine yazdırdı. Henüz 23 yaşındaki milli sporcu, 50 metre ve 200 metre serbest S3 sınıfında 2 altın madalya alarak, yüzme tarihinde Türkiye’ye paralimpik oyunlar ve olimpiyat oyunlarındaki ilk altın madalyayı kazandırdı. Ünlü bunun yanında paralimpik oyunlar tarihinde Türkiye’ye aynı organizasyonda iki altın madalya birden getiren ilk milli sporcu oldu. Yüzmeye 19 yaşında başlayan Umut Ünlü, performansıyla birçok engelli insana da ilham kaynağı oldu. Zaten tüm paralimpik sporcuların özel hikayeleri var. Onların engelleri aşıp bu oyunlara katılması dahi özel birer macera.

Tarihe geçtiler

Masa tenisinde Abdullah Öztürk, paralimpik oyunlar tarihimizde 4 madalyaya ulaşan ilk sporcumuz oldu. Aynı branşta Kübra Korkut ise paralimpik oyunlarda 4 madalyaya ulaşan ilk kadın sporcumuz olarak tarihte yerini aldı. Goalball Kadın Milli Takımı üst üste 3. kez paralimpik oyunlar şampiyonu olarak bunu başaran ilk takım unvanını aldı. Bu takımdan Sevda Altunoluk, 3 paralimpik altın madalyasına sahip ilk sporcumuz oldu.

Türkiye, oyunlarda iki dünya rekorunun sahibi olmayı da başardı. Para atletizm 400 metre T20 sınıfında özel milli sporcu Aysel Önder, elemelerde 54.96 koşarak hem dünya hem de paralimpik oyunları rekoru kırdı. Bir diğer rekor kıran isim ise Öznur Cüre Girdi oldu. Öznur, altın madalya kazandığı kadınlar makaralı yay sıralama turlarında 704 puanla hem dünya hem de paralimpik oyunlarının yeni rekor sahibi olmayı başardı.

Paris 2024 Paralimpik Oyunlar Madalyalarımız

Branş Sporcu / Takım / Madalya

Golbol, Golbol Kadın Milli Takımı, Altın

Para okçuluk, Öznur Cüre Girdi (Kadınlar makaralı yay), Altın

Para yüzme, Umut Ünlü (50 metre serbest S3), Altın

Para yüzme, Umut Ünlü (200 metre serbest S3), Altın

Para tekvando, Mahmut Bozteke (Erkekler K44 63 kilo), Altın

Para judo, İbrahim Bölükbaşı (Erkekler +90 kilo J2), Altın

Para okçuluk, Sadık Savaş-Merve Nur Eroğlu (Klasik yay karışık takım), Gümüş

Para atletizm, Aysel Önder (Kadınlar 400 metre T20), Gümüş

Para atletizm, Muhammet Khalvandi (Erkekler cirit atma F57), Gümüş

Para halter, Abdullah Kayapınar (Erkekler 49 kilo), Gümüş

Para halter, Besra Duman (Kadınlar 55 kilo), Gümüş

Para masa tenisi, Kübra Korkut (Kadınlar S7), Gümüş

Para tekvando , Alican Özcan (Erkekler K44 58 kilo), Gümüş

Para tekvando, Fatih Çelik (Erkekler K44 70 kilo), Gümüş

Para tekvando, Gamze Gürdal (Kadınlar K44 57 kilo), Gümüş

Para atıcılık, Aysel Özgan (Kadınlar P2 10 metre havalı tabanca SH 1), Gümüş

Para atletizm, Fatma Damla Altın (Kadınlar uzun atlama T20), Bronz

Para judo, Ecem Taşın Çavdar (Kadınlar 48 kilo J1), Bronz

Para judo, Cahide Eke (Kadınlar 48 kilo J2), Bronz

Para judo, Nazan Akın Güneş (Kadınlar +70 kilo J1), Bronz

Para halter, Nazmiye Muratlı (Kadınlar 45 kilo), Bronz

Para halter, Sibel Çam (Kadınlar 73 kilo), Bronz

Para yüzme, Sevilay Öztürk (Kadınlar 50 metre kelebek S5), Bronz

Para masa tenisi, Ali Öztürk (Erkekler Sınıf 5), Bronz

Para masa tenisi, Abdullah Öztürk-Nesim Turan ( Erkekler Sınıf 4 çiftler), Bronz

Para masa tenisi, Ebru Acer (Kadınlar Sınıf 11), Bronz

Para tekvando, Meryem Betül Çavdar (Kadınlar K44 52 kilo), Bronz

Tekerlekli sandalye eskrim, Hakan Akkaya (Erkekler epe A kategorisi), Bronz

Bir yanıt yazın