Bulutların Üstünde Masalsı Bir Dünya Karadeniz Yaylaları

Her biri doğa harikası, her biri hayallerin ötesinde. Karadeniz yaylaları, sanki bambaşka bir evrene ait. Doğası öylesine muhteşem. Ziyaretçilerini, yaşama hazzının zirvesine taşıyor. 

Siz hiç bulutlarda yürüdünüz mü? Yıldızlara, elinizi uzatsanız tutacakmışçasına yakınlaştınız mı? Deniz seviyesinden 2 bin küsur metredeki bir pınardan su içtiniz mi hiç? Soluduğunuz hava hücrelerinizi karıncalandırıp başınızı döndürdü mü bugüne kadar? Doğanın tatlı fısıltılarının kucağında, mutlak bir derinlikte uyudunuz mu hiç? Daha önce belgesellerde bile rast gelmediğiniz türden çiçekler gördünüz mü? Peki ya, o çiçeklerden yapılan baldan tattınız mı? Sahi siz yeşilin kaç tonunu gördünüz bugüne kadar?

Karadeniz’in yeşiline yeşil deyip geçmek en hafifinden haksızlık olur. Kayın, kestane, gürgen, ıhlamur, akçaağaç, karaağaç, meşe, kızılağaç, dişbudak, çam türlerinin belki de en görkemli türlerinden oluşan yeşil bir okyanustur Karadeniz. Çay, fındık, kivi gibi tarım bitkilerini dahil etmiyoruz üstelik bu listeye. Karadeniz’de yeşil, denizin başladığı yerde biter. Aslında denizi de, yağmur sonrası göğü de yeşile çalar Karadeniz’in. O yüzden böyle bir sınır çizmek doğru değil belki de.

Deniz karayla değil dağla buluşur Karadeniz’in bir çok yerinde. İncecik bir kuşak gibidir o yüzden kıyıları. Düzlük alanı azdır. Çaylıklar da fındık bahçeleri de hep tepelerde, hep eğimlerdedir bu yüzden. Nadir olan düz alanların büyük kısmı ise yükseklerdedir. Kimi bin, kimi iki bin metre yükseklerdeki yaylalarda. Ve her biri, insanın soluğunu keser göz kamaştırıcı doğasıyla. İşte bu onlarca masalsı yayladan sizin için mini bir rehber derledik, elbette yerimiz elverdiğince.

AYDER
Karadeniz’in belki de en ünlü, en turistik yaylası. Fırtına deresi boyunca eşsiz doğa güzelliklerini izleyerek ulaşacağınız Ayder Yaylası, Aşağı ve Yukarı Ambarlık (Gelin Tülü) şelalesi, yayla evleri, florası, balı ve şifalı kaplıcasıyla sırtını Kaçkarlar’a dayamış, çam örtülü yamaçlarla kaplı bir doğa harikası. 1400 metre yükseklikteki yayla, en çok da şifalı kaplıcalarıyla ilgi görüyor. Kaplıcalardaki konforlu tesisleri sayesinde sağlık turizminin bölgedeki en önemli adresi konumunda. 

Rize | Google Maps için tıklayınız. 

ANZER
Rize’nin merkezine 80 km uzaklıkta, kelimenin tam anlamıyla bir doğa harikası. Anzer balının üretim bölgesi olması ve zengin bir endemik bitki örtüsüne sahip olması sebebiyle yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği yaylalardan biri. Aynı zamanda doğa sporlarından trekking, zirve tırmanışı, yamaç paraşütü için de imkân sunuyor. Bayburt iline, Çoruh Nehri’ne ve Uzungöl’e de kısa mesafede yer aldığı için de Anzer Yaylası’na ulaşım oldukça kolay. 

İkizdere, Rize | Google Maps için tıklayınız. 




POKUT
Yaylaya Kavrun geçidinden ulaşılıyor. Yol boyunca sık sık kaynak suları beliveriyor. 2080 metre rakımlı Pokut’un güney yamacına kurulmuş yayla evleri, Meğo ve Ayder Vadisi’ne biriken sis sayesinde bulutların üzerine dizilmiş inci tanelerini andırıyor. Pokut’taki yerleşim topu topu 50 evden ibaret ama içlerinden biri 250 yıllık olmak üzere her biri Karadeniz’in geleneksel mimarisinin en güzel örneklerini oluşturuyor. Gün batımını iki binli metrelerden seyretmeden dönmeyin deriz; zira Kaçkarlar tüm görkemiyle önünüzde uzanıp size o anı yaşadığınız için şükretme ilhamı verecek. 

Çamlıhemşin, Rize | Google Maps için tıklayınız. 

SAMİSTAL
2630 metre yükseklikteki Samistal, Pokut’un yukarı yaylası. Palovit ve Kavrun vadileri ile çevrili olan yayla, taş evleri ile ünlü. Yüksek yaylalara özgü taş mimarinin en güzel ve korunmuş örneklerini Samistal’da görmek mümkün. Mükemmel bir taş ustalığının ürünü olan bu evler, boyları iki metreyi bulan yekpare yontma taşlardan yapılmış. Kapılardaki ahşap ve demir işçiliği de muazzam. Yaylaların tamamı bulutlarla çevrili ve yağmur hiç eksik olmuyor. Diğer yaylalardan açık ara yüksek olan Samistal’da ise neredeyse bulutların üstünde güneşle dans edebilirsiniz. Samistal, geleneksel yaylacılığın görüldüğü, mimarisi ve doğasıyla aslını koruyabilmiş yaylalardan. 

Çamlıhemşin, Rize | Google Maps için tıklayınız. 

GİTO
070 metre yükseklikteki yaylaya Çamlıhemşin’den ya da ya da Pazar’dan araçla iki saatte ulaşılabilir. Fotoğraf sanatına gönül verenleri özellikle mutlu edecek tablo güzelliğinde eşsiz karelere tanıklık edebilirsiniz. Yaylada konaklama imkânı da var. 

Çamlıhemşin, Rize | Google Maps için tıklayınız. 

BEYAZSU
Karçal Dağları’nın eteklerindeki yaylaya Borçka’dan araçla ulaşılıyor. İsmini yaylanın girişindeki beyaz köpükler çıkaran sudan alan yaylada TEMA’nın desteğiyle yapılan pansiyonda konaklamak mümkün. Buluttan bir okyanusta hissini yaşayacağınız yaylaya gelmişken eşsiz güzellikteki buzul gölü Yıldız’a uğramadan dönmeyin deriz. İki buçuk saatlik bir yürüyüşü göze almanız gerekecek gerçi ama değeceğinden emin olabilirsiniz. 

Borçka, Artvin | Google Maps için tıklayınız. 

GORGİT
GORGİT: Endemik bitki örtüsünün olağanüstü zenginliğiyle belgesellere konu olan Maçahel’deki Gorgit Yaylası, 1700 metre yükseklikte. Araba yolu olmadığı için buraya ancak yöre halkının kullandığı patikalardan yürüyerek ulaşabilirsiniz. Zaten yaylanın doğal yapısı bu nedenle korunabilmiş bugüne kadar. Gorgit’e gitmeyi göze alırsanız eğer bu coğrafyadaki belki de en dokunulmamış doğa parçasına ayak bastığınızı da hatırınızda tutun.

Maçahel, Artvin | Google Maps için tıklayınız. 

HALDİZEN
Demirkapı olarak da bilinen yayla, Haldizen Dağları’nın eteklerinde bulunuyor. Etrafı dağ gölleriyle çevrili. Konaklamak için en yakın tesis 20 km uzaklıktaki Uzungöl.

Çaykara, Trabzon | Google Maps için tıklayınız. 

SAHARA
Sahara Milli Parkı içerisinde yer alan yayla, 1800 metre yükseklikte. Konaklama için bir tesis yok. Ama dilerseniz çadır kurabilirsiniz. Yine milli park içerisinde bulunan Karagöl’ü ziyaret etmeyi, mutlaka yapılmalı listenize eklemenizi öneririz. Bölge koruma altında olmasına rağmen, turistlerin yoğun ilgisi nedeniyle vahşi güzelliği her geçen gün biraz daha bozuluyor. Daha fazla gecikmeden mutlaka gitmeli, görmeli. 

Şavşat, Artvin | Google Maps için tıklayınız. 

BEKTAŞ
Dereli ilçesinde, şehir merkezinden 56 km uzaklıktaki Bektaş Yaylası, 2030 metre yüksekliğe sahip. Bektaş Yaylası, çevresinde bulunan Ahmetalan Yaylası, Alçakbel Ormaniçi Piknik Alanı, Kurttepe Mevkii Kulakkaya Yaylası, Melikli Obası Yaylası’nı da kapsadığı için Bektaş Turizm Merkezi olarak da biliniyor. Yayla kışın yoğun kar yağışı alıyor. Yaz aylarında bile soğuk olan yaylada yılın her mevsimi soba yakıldığını da hatırlatmakta fayda var. Doyumsuz manzarasının yanı sıra yerli halkın eğlencesi çim kayağını da denemek isteyebilirsiniz. 

Dereli, Giresun | Google Maps için tıklayınız. 

KÜMBET
Giresun merkezinin 52 km güneyinde ve Dereli ilçesi sınırlarında, 1710 metre rakımı olan Kümbet Yaylası, Karadeniz’de gezilecek yerler listenizde mutlaka olmalı. Yayla turizminin gözde adreslerinden olan Kümbet’te şehrin konforunda doğayla buluşmak mümkün. Yayla pek çok şenliğe ev sahipliği yapıyor. Bunların en rağbet göreni ise her yıl temmuz ayının ikinci pazar günü düzenlenen şenlik. Yöresel eğlencelere tanıklık etmek isteyenler bu tarihi not etmeli. 

Giresun | Google Maps için tıklayınız. 

ÇAMBAŞI
ambaşı Yaylası’nın, kışı ayrı, yazı ayrı güzel. 1850 metre yükseklikteki Çambaşı Yaylası, Karadeniz yaylaları arasında belki de en az bilineni. Ancak, doğa sporu tutkunlarını fethedecek bir olağanüstü bir parkur. 100 bin dönümlük alana yayılan yaylanın 72 adet obası var. Bu özelliği ile de ülkemizdeki en geniş yaylalar listesinde üst sıralarda yer alıyor. 

Ordu | Google Maps için tıklayınız. 

AKGÖL
Ayancık’tan ulaşabileceğiniz Akgöl Yaylası’nın denizden yüksekliği 1200 metre. Akgöl Yaylası, adını aldığı harika bir göle de ev sahipliği yapıyor. Gölün etrafındaki köknar ormanları arasından akan iki çayın çevresinde doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Zengin bitki örtüsü ve soluk kesici manzarasıyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. 

Ayancık, Sinop | Google Maps için tıklayınız.