Geceler uzar, havalar soğurken DÜZENLİ UYKU, YEMEK VE SPOR

Yine bir mevsim geçişindeyiz. Vücudun savunma sisteminin zayıfladığı, kronik rahatsızlıkların arttığı bu döneme zihinsel ve bedensel olarak hazırlıklı olmak, olası sağlık sorunlarını da uzak tutmaya yardımcı oluyor.  

Mevsimsel geçişlerde uyku düzeni her zamankinden önemli. Düzenli uykunun yaşlanmayı geciktirdiği malum. Mevsim geçişlerinde ayrıca vücut direncini arttırmaya yardımcı olarak kalp krizi ve felç geçirme riskini de azaltıyor. Gecelerin uzaması, uyku sorunlarına yol açıyor doğal olarak. Bu yüzden stresten, alkol ve sigaradan uzak durmak, akşam saatlerinde yorucu egzersizden kaçınmak, akşam yemeğini erken yemek, çay ve kahve tüketimini sınırlamak düzenli uykuya yardımcı olan alışkanlıklar. Yatak odasının 20-22 derece civarında olmasına, odada cep telefonu bulundurmamaya ve odada ışık olmamasına da dikkat edilmesini öneriyor uzmanlar.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için beslenme düzeninde de bazı ayrıntılara dikkat etmek gerekiyor. Et, balık ve peynirin yanı sıra muz, elma, portakal, ananas gibi meyveler, kuruyemiş, sebze, bakliyat, susam, keten tohumu ve ayçiçeği gibi tohumların tüketilmesi de dikkat edilmesi gereken konular. Bu dönemde bol sıvı tüketmek, düzenli beslenmek kadar önemli. Bol bol su içmenin yanı sıra nane-limon ya da kuşburnu, ıhlamur, ekinezya gibi bitki çayları da günde iki fincanı geçmeyecek şekilde tüketilmeli. Vitamin ihtiyacının arttığı bu dönemde doğal yollardan vitamin almanın yanı sıra doktor kontrolünde vitamin takviyesi de alınabilir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli beslenmek; et, meyve, sebze ve bakliyat tüketmeye dikkat etmek gerekli.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli beslenmek; et, meyve, sebze ve bakliyat tüketmeye dikkat etmek gerekli.

Mevsim geçişlerinde virüs kaynaklı hastalıklar da salgına dönüşüyor kuşkusuz. Grip aşısının ihmal edilmemesi gerektiğini hatırlatan uzmanlar, toplu ulaşım alanlarında ve iş yeri benzeri toplu alanlarda hijyene azami dikkat edilmesi gerektiğini de vurguluyor. Kullandığımız bilgisayar, telefon, masa gibi nesnelerin düzenli temizlenmesi ve kapalı alanların sık sık havalandırılması önemli. Haftada iki kere tuzlu suyla ağız burun gargarası da önleyici yöntemlerden biri. 

Mevsim geçişlerinde kas ve eklem ağrıları da varlıklarını bütün kudretiyle hatırlatıyorlar malum. Atmosferdeki ısı değişimi dokuların hassasiyetlerini de tetikliyor. Vücutta aşırı su tutulması, kilo artışı, saç dökülmeleri, depresyon, sindirim bozuklukları, migren atakları, hormonal dengesizlikler de mevsimsel geçişlerde sık karşılaşılan şikâyetler. Yeterli sıvı tüketimi, mevsim meyvelerinden tüketilmesi, aşırı soğuk, sıcak ve nemden uzak durulması alınabilecek temel önlemler. Kilo kontrolü de bu tür mevsimsel kas ve eklem ağrılarını azaltmaya yardımcı oluyor. 

Bu dönemde bol sıvı tüketmek, düzenli beslenmek kadar önemli. Bol bol su içmenin yanı sıra bitki çayları da tüketilmeli.
Bu dönemde bol sıvı tüketmek, düzenli beslenmek kadar önemli. Bol bol su içmenin yanı sıra bitki çayları da tüketilmeli.

Sporu hayatın rutin alışkanlıklarından birine dönüştürmek, sağlıklı ve uzun bir ömür için gerekli koşul. Özellikle mevsim geçişlerinde haftada üç gün düzenli olarak tempolu yürüyüş, yüzme veya egzersiz yapmak hem yorgunluğa ilaç hem de bağışıklık sistemine büyük yardım olacaktır.