Sanatta, Sporda ve Bilimde GELECEK ONLARLA GÜLÜMSÜYOR

Küçücük yaşlarına büyük başarılar sığdıran özel yetenekler onlar. Tutkulu ve umutlular. Atatürk’ün çocuklara ve gençlere armağanı 23 Nisan ve 19 Mayıs’ı kutlarken geleceğe umutla bakmamızı sağlıyorlar.

Türkiye

GENÇ YETENEKLERİN KİMİ ŞİMDİDEN ADINI YILDIZLARA KÂŞİF OLARAK YAZDIRDI KİMİ ÇOKTAN PİYANONUN DÂHİSİ OLARAK ANILMAYA BAŞLANDI.

BUZUN ALTIN ÇOCUĞU

Türkiye

Buzların genç prensi Efe Çetiz altı yıldır kayıyor, ama 30 madalyanın ve bir dünya rekorunun sahibi oldu.

Efe Çetiz geçtiğimiz yıl henüz 12 yaşındayken buz pateninde dünya rekoru kırdı. Katıldığı her uluslararası turnuvadan madalyayla dönmeyi başaran İzmirli minik sporcu, altı yıllık spor kariyerinde 26’sı altın olmak üzere 30 madalyanın sahibi oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesporlu Efe Çetiz’in gurur verici başarıları arasında Ankara’da düzenlenen Türkiye Şampiyonası’nda Dünya Basic Novice A Boys kategorisinin teknik kısmında 23.03 puanla dünya rekoru kırması ve İtalya’da düzenlenen Coppa Europa’da Minik Erkekler kategorisinde 26,60 puanla birincilik de var. 26 yıldır düzenlenen bu yarışma sonrasında Çetiz, “Golden Book”a (Altın Kitap) giren ilk ve tek Türk patenci oldu.

SATRANCIN EN GENÇ USTASI

İlkokul 1. sınıfta satranca başlayan Işık Can, 2017’de katıldığı Silverlake turnuvasında 2300 ELO barajını aşarak FIDE Master unvanına en erken ulaşan Türk sporcu oldu.

PİYANONUN DÂHİSİ

Türkiye

Namıdiğer Mükemmel Kulak Kaan Turan, göz alıcı başarılarından ötürü dünyaca tanınan dâhi bir piyanist.

İzmirli Kaan Turan, mükemmel kulak olarak tanımlanan yeteneği sayesinde duyduğu her sesin notasını çıkarabilen özel bir yetenek. Çoktan “Dahi Piyanist” olarak anılmaya başlandı bile. İtalya’da düzenlenen Uluslararası Tadini Müzik Yarışması’nda 11- 13 yaş kategorisinde elde ettiği birinciliğin ardından dünya çapında tanınan Turan, piyanoya 6 yaşında başlamış. Rahmaninov ve Chopin’in eserlerini yorumlamayı seven Turan gelecekte fizik ya da tıp eğitimi almayı hayal ediyor.

ROBOTLARIN GENÇ EFENDİLERİ

Pekin’de düzenlenen Robot Challenge 2017’de engelliler için hazırladıkları “Düşünce Gücüyle Nesnelerin Kontrolü,” projesiyle birinci olan takımın genç dâhileri Buket Naz Zeren, Eren Ekrem Kallıkçı ve Efe İnan başarılarıyla ülkemize büyük gurur yaşattılar. Dünyanın en prestijli uluslararası robotik yarışmasında 50 ülkeden 1316 robotik proje karşısında göz kamaştırıcı bir başarıya imza atan genç takımın projesi, özellikle omurilik felçli ve bedensel engellilerin kimseye bağımlı olmadan düşünce gücüyle bazı basit işlemleri yapabilmelerini sağlıyor.

ÜSTÜN YETENEĞİ İKİ YAŞINDA TESCİLLENDİ

Türkiye

Aylin Çelik’in klasik gitardaki üstün yeteneği, uluslararası bir yarışmada tescillendiğinde sadece iki yaşındaydı.

Henüz 2 yaşındayken İtalya’da düzenlenen 13. Uluslararası Enrico Mercatali Klasik Gitar Yarışması’nda birinci olan Aylin Çelik, artık 14 yaşında bir konservatuvar öğrencisi. Klasik gitarın bu üstün yeteneği, Romanya’da düzenlenen 21. Uluslararası Eduard Pamfil Klasik Gitar Yarışması’nda birinci, Bulgaristan’da düzenlenen Uluslararası Pleven Gitar Yarışması’nda da ikinci olmayı başardı. Genç yetenek, 16. Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nde de “Prof. Nevit Kodallı Genç Yetenek Ödülü”nün sahibi oldu.

KEMANLA BÜYÜDÜLER

Türkiye

Ali İnsan 13, Defne Güngör 9 yaşında ama ikisi de usta kemancı. Ali de Defne de uluslararası arenada ülkemizin gururu oldular.

Almanya’da 2017 yılında düzenlenen Mozart Ödülü’nü, Almanya’da yaşayan 13 yaşındaki Ali İnsan kazandı. Almanyanın saygın müzik yarışmalarından olan 54. Jugend Muzisiert’de birinciliğin yanı sıra Mozart’ın Voi che sapete isimli eserini yorumlamadaki başarısıyla da Mozart Ödülü’nün sahibi oldu.

Prag’da düzenlenen 2018 The Josef Micka Uluslararası Keman Yarışması’nda Türkiye’yi temsil eden Defne Güngör, dünya birincisi oldu. Yarışmada F. Drdla’nın “Carmen Fantasy” isimli eserini başarıyla yorumlayan minik yetenek sadece 9 yaşında.

VE DİĞERLERİ…

Türkiye

10 yaşındaki Cemre Ateş, görme yetisini kaybettiğinde yüzme sporuna adamış kendini. Sonuç; 4 yılda 14 madalya.

Liste uzun; geleceğe umutla bakmamıza yetecek kadar uzun. Lakin sınırlarımız belli. O yüzden geleceğin umut veren bu gençlerinden bazılarını sadece bir kaç cümleyle anımsatabiliyoruz.

Yaren Sakin: 11 yaşında “Okul servislerinde güvenliğin arttırılması için sürücüyü uyaran alarm sistemi” projesiyle TÜBİTAK’ta birincilik ödülü aldı. Çünkü 3 yaşındaki kardeşi okul servisinde unutulduğu için havasızlıktan yaşamını yitirmişti.

Deniz Selin Üstündağ: 17 yaşında Yıldızlar ve Gençler Avrupa Eskrim Şampiyonası’nda Avrupa Şampiyonu olmayı başaran ilk kadın sporcumuz.

Türkiye

Genç yeteneklerden oluşan Uluslararası Yetenek Avcısı Futbol Akademisi Şırnak takımı, 200 takımın katıldığı uluslararası turnuvada şampiyon oldu.

İrem Yaman: 22 yaşında Tekvandoda Avrupa Şampiyonu oldu ve WT Grand Slam Şampiyonlar Serisi’nde altın madalya kazandı.

Ece Çiftçi: 14 yaşındayken çocuklara yardım etmek için Şanlıurfa’ya gitti. 18 bin çocuğun hayatına dokunan SosyalBen vakfını kurduğunda 24 yaşındaydı. Almanya’da düzenlenen G-20 Zirvesi’nde genç girişimci kadınların davet edildiği Girls20’de Türkiye’yi temsil etti.

Mert Ege Arıcı: 17 yaşındayken 800’den fazla projenin katıldığı uluslararası Mostratec proje yarışmasında üç dalda birincilik elde etti. Arıcı, hastalıkların teşhis ve tedavisinde kullanılan antikorların tanınması ile saflaştırılmasına yönelik projesiyle ödülleri topladı.

Burçin Mutlu Pakdil: Daha önce gözlemlenmemiş ve eşine çok az rastlanan bir çift halkalı galaksi keşfetti. ABD’nin Minnesota Duluth Üniversitesinde doktora öğrencisi olan Burçin’in keşfettiği galaksi PGC 1000714 katalog numarasıyla kayıtlara geçti. İrem Karamete: Eskrimde üç yıl üst üste Türkiye Şampiyonu oldu ve Prag’da yapılan elemelerde ilk ikiye kalarak olimpiyatlara katılmaya hak kazandı. 23 yaşındaki Karamete, 93 yıllık Türk eskrimi tarihinde ilk kez Olimpiyatlarda “elemeleri geçen” sporcumuz oldu.

Mizgin Ay: 17 yaşında Dünya Yıldızlar Atletizm Şampiyonası’nda birinci oldu. 7 çocuklu tarım işçisi anne babasına yardım için tarlalarda çalıştı. “Kızım tarlada çalışıyor, gelemez!” diyen babası, genç yeteneğin karşısında daha fazla direnemedi. Sonuç dünya birinciliği oldu.

Neval Çam: 17 yaşında işaret dilini tercüme eden yazılımıyla Stanford Üniversitesinden tam burs almaya hak kazandı ve Microsoft tarafından “Yılın En Başarılı Kadın Yazılım Geliştiricisi” seçildi.

Elke Lale Van Achterberg: 17 yaşında kendi yaş kategorisinde eskrimde dünya sıralamasında birinci oldu. Sakaryalı bir anneyle Hollandalı bir babanın kızı olan Elke Lale Van Achterberg, Hollanda’da yaşıyor ama o ay-yıldızlı formayı seçti ve 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nda ülkemizi temsil edecek.