Yeni Başlayanlar İçin Kayak

Kayak sporu açısından şanslı ülkeler arasında sayılabiliriz. Uludağ, Palandöken, Kartepe, Ilgaz, Erciyes, Elmadağ… Her kış binlerce kayaksever bu merkezlerde gönül verdikleri bu sporun keyfini çıkarıyor.

Sıkı bir disiplin gerektiren kayak sporuna mutlaka bir eğitmen rehberliğinde başlamak gerekiyor. Duruş, dönüş, kayma, düşme gibi tüm teknik bilgiler, bu spor için hayati bir öneme sahip. 

Tabii bir de uzaktan iç geçirdikleri halde kayak konusundaki önyargılarını henüz yıkamamış olanlar var. Başlamaya bir türlü karar veremeyenler için biz de küçük bir rehber hazırladık. 

Kayak Tehlikeli mi?
Kayak dışarıdan tehlikeli, cesaret isteyen bir spor gibi görünse de “Ayakta durabilen herkes kayak yapabilir” diyor kayak eğitmenleri. Öncelikle kendinize güvenmelisiniz. Bir kayak tesisinde alabileceğiniz eğitimlerde size başlangıç seviyesinde öncelikle düzlük bir bölgede temel hareketleri, dengede durmayı, kayak kontrolünü öğretecekler, ardından dönüşlere geçilecektir.

Ancak bunlardan sonra bir profesyonelle birlikte kaymaya başlayabileceksiniz. Düşecek dahi olsanız yanınızda sizi tutacak birinin olacağını unutmayın. Düşme ve kalkma tekniklerini öğrendikten sonra zaten düşmekten korkmayacaksınız.

Kayak Pahalı Bir Spor mu?
En iyisi bu sporu uzun zaman yapmak isteyip istemediğinize karar verene kadar gereksiz masrafa girmemektir. İlk kayak derslerinizi alırken ve ilk kayma deneyiminizi yaşarken pekâlâ bulunduğunuz merkezden makul bir fiyata kayak takımlarınızı kiralayabilirsiniz.

Eğer kayak yapmaktan keyif aldığınızdan ve bundan böyle kayak yapmaya devam etmek istediğinizden emin olursanız, o zaman spor malzemeleri satan mağazalardan kayak için en uygun model olan havalandırmalı kıyafetler alarak başlayabilirsiniz. Üstelik farklı markaların her bütçeye uygun birbirinden hoş modelleri ile ihtiyacınızı rahatlıkla karşılayabilirsiniz.

Kayak Seçerken
Kayaklar, erkek, kadın ve çocuk olmak üzere üç farklı tiptedir. Kendinize en uygun kayak uzunluğunu boy, kilo ve performans beklentisi gibi kriterleri göz önünde bulundurarak seçmelisiniz.

Uzun kayaklar hız ve dengeyi daha iyi sağlarken, kısa kayaklar dönüşleri daha çevik şekilde gerçekleştirmenizi sağlar. Eğer yeni başlıyorsanız omzunuza kadar; orta düzeyde bilgiye sahipseniz, ayaktan burun seviyesine kadar olan bir kayakla oldukça rahat edersiniz.Bunlara Dikkat! 
Kayak yaparken yeterli su tükettiğinizden emin olun ve kaymadan önce 15 dakika ısınma hareketleri yapın. Nemlendirici ve güneş kremi ile güneş ya da kar gözlüğü kullanın. Kaza anında size kolay ulaşılabilmesi için gereken teknik cihazları yanınızda bulundurun. Yorulduğunuzu hissettiğinizde kaymaya ara verin ve aç kalmayın, mutlaka günde 3000 kalori ihtiyacınızı karşılayın. Kan şekeri düşmesi halinde denge problemleri yaşamanız olasıdır.

Kayağa Gitmeden Önce…
Kayak sporunda diğerlerinden ayrı olarak rakıma bağlı riskler görülebilir. Eğer kalp ve nefes yetmezliği gibi sorunlarınız varsa 2500 metrenin üzerine çıkmamalısınız. Hamileliğin son üç ayındaysanız ya da astım ve bronşit gibi kronik üst solunum yolu hastalığınız varsa kayaktan önce doktorunuzdan görüş almalısınız.


Dünyanın ve Türkiye’nin En Ünlü Kayak Merkezleri

Kayak Merkezleri, konforlu otelleri, sosyal alanları, doğası ve muhteşem havasıyla kış tatilleri için tercih sebebi. Ülkemizdeki kayak merkezlerinin gözde adresleri ise şöyle: Uludağ (Bursa), Kartalkaya (Bolu), Kartepe (Kocaeli), Bozdağ (İzmir), Palandöken (Erzurum), Elmadağ (Ankara), Esentepe (Bolu), Erciyes (Kayseri), Sarıkamış (Kars), Saklıkent (Antalya), Zigana (Gümüşhane), Yalnızçam (Ardahan).

Uzaklığı dert etmeyenler ve yaz kış dünyayı gezmeye devam edenler için de bir liste verelim: Whistler Blackcomb (Kanada), Zermaatt (İsviçre), Banff (Kanada), Kitzbuhel (Avusturya), Chamoix (Fransa), Vail, (ABD-Colorado), Aspen (ABD-Colorado), Stowe (ABD-Vermont), Tremblant (Kanada-Quebec), Cortina (İtalya).


Tarihten Günümüze Kayak

Kayağın günümüzden 7 bin yıl önce Sibirya, Moğolistan, İskandinavya, Balkanlar, Doğu Avrupa ve Anadolu’da kullanıldığı biliniyor.

Kayağa ilişkin ilk kanıt ise 1921 yılında İsveç’te bulundu. Tahtadan yapılmış olan bu kalıntının 4 bin 500 yaşında olduğu belirlendi. Kimi kaynaklara göre ilk kayaklar, dişbudak ve çamdan yapılıyor, daha kaygan olmaları için altları deriyle kaplanıyordu.

Kışların sert geçtiği, yılın yarısından fazlasının kar altında kaldığı Norveç, Rusya, Polonya ve İsveç gibi Kuzey ülkelerinde ulaşımı kolaylaştıran kayak 15. yüzyıldan itibaren askeri amaçla kullanmaya başladı. Modern kayak ise 1850’lerde gelişmeye başladı.

1896 yılında Avusturyalı Mathias Zdarsky, kayaklardan birinin farklı açıyla tutulması halinde hız kontrolü sağlanabildiğini keşfetti ve Alp Disiplini’nin temelini oluşturan bu keşif kayakta çığır açtı. 1879’da Oslo’da kayakla atlama yarışmaları yapıldı. 1900’lü yıllarda kayak oldukça popüler bir spor haline geldi. Özellikle Avrupa’da ve Amerika Birleşik Devletleri’nde hızla kayak kulüpleri kurulmaya başlandı. İlk Slalom yarışı 1921’de İsviçre’de düzenlendi. 1924’te Uluslararası Kayak Federasyonu kuruldu ve kayak kısa zamanda Kış Olimpiyatları bünyesine alındı.