Bir Tutkudur Klasik Otomobil

Günümüzün modern teknoloji harikalarından olan, üstün hız ve konfora sahip bir otomobil fiyatına, derviş sabrı gerektiren bir hızda giden, ne kliması ne emniyet kemeri olan 50’lerden 60’lardan kalma bir otomobil almak, bu dünyaya yabancı olanlarca ancak tutku ile açıklanabilir. Klasik otomobil tutkunlarına göre ise klasik araçların ruhu var ve her biri diğerinden özel. Bu sayımızda Klasik Otomobil Kulübü Başkanı Durgut Berberoğlu ile klasik otomobil tutkusunu, Ant Yapı’nın turizm yatırımlarından Antmare’nin evsahipliği yaptığı, Alaçatı’da düzenlenen 21. Bahar Rallisi’ni ve çok daha fazlasını konuştuk.

İş dünyasının tanınan simalarındansınız ama sizi, sizden dinleyelim. Durgut Berberoğlu kimdir?
1974 Saint-Benoit Fransız Lisesi,1978 İstanbul Üniversitesi İşletme bölümü mezunuyum. İş hayatımın en başından beri çikolata ve şekerli mamüller sektöründe çalıştım. Önceleri üretim ve satışta, daha sonra yatırım danışmanı ve temsilci olarak görev aldım. Hâlâ kendi şirketimde devam ediyorum.

Klasik otomobil tutkunuz nasıl başladı?
Çok genç yaşlardan beri otomobil sporlarının içindeyim. 2000’li yıllardan itibaren de klasik otomobil merakım başladı. Klasik Otomobil Kulübünde birçok kez yönetim kurullarında bulundum, Hâlen kulübümün başkanlığını sürdürmekteyim.

Bu, oldukça pahalı ve erişilmesi güç, seçkin azınlığın sahip olabileceği türden bir tutku sanki…
Öyle görünüyor ama aslında çok kıymetli kolleksiyonları olan üyelerimizin yanı sıra bu işe tutkuyla bağlı mütevazı sayılabilecek 1-2 otomobili olan pek çok genç üyemiz de var. 1990 yılında kurulduğumuzda bir avuçtuk mesela ama şimdi kulübümüzün yüzlerce üyesi var.

Klasik otomobilciliğe kadınların ilgisi ne düzeyde?
Klasik otomobil rallilerinde hemen herkes eşleriyle yarışır. Kadınlarımız pilot veya co-pilot olarak tamamiyle işin içindedirler.

Klasik otomobile gizli tutkusu olanlara, başlamak için neler önerirsiniz?
Öncelikle, kulübümüze üye olmalılar, Buradaki bilgi ve tecrübe birikiminden yararlanarak doğru otomobili seçeceklerdir. İlk klasik otomobilini almaya niyetlenenler, kesinlikle bu işi bilen kişilerden yardım almalıdırlar.
Ayrıca belitrmeliyim ki kulübümüzde sadece yarış değil çeşitli sosyal aktiviteler de yapılıyor.

Yönetim Kurulu Başkanı olduğunuz Klasik Otomobil Kulübü’nün faaliyetleri, klasik otomobil tutkusunu sosyal hayatın bir parçasına dönüştüyor anlaşılan o ki. Peki ne tür sosyal aktiviteler bunlar? Daha doğrusu kulübünüzün faaliyetleri nelerdir?
Her yıl milli bayramlara denk getirilen üç ana rallimiz var. Bunlar, 23 Nisan Bahar Rallisi, 19 Mayıs Batı Anadolu Rallisi ve uluslararası nitelikteki Ekim ayında yapılan Cumhuriyet Rallisi.

Bunun dışında “Ayda Bir” adı altında çeşitli sosyal etkinliklerimiz ve geleneksel yılbaşı balomuz var. Bir araya gelindiğinde ortak konu herhangi bir klasik aracın en iyi şekilde nasıl korunup ilk günkü performansına en yakın şekilde çalışmasının nasıl sağlanacağı oluyor doğal olarak.

Düzenlediğiniz ralliler hakkında biraz daha ayrıntı verebilir misiniz?
23 Nisan Bahar Rallisi son senelerde Mercedes Benz sponsorluğunda İstanbul’da yapılıyor. Katılımın çok yüksek olduğu geleneksel bir ralli hâline geldi. 19 Mayıs Batı Anadolu Rallisi bu yıl Ramazan ayı nedeniyle 2-3 Haziran tarihlerinde Alaçatı’da düzenlendi. Ant Yapı’nın turizm yatırımlarından Antmare’nin ev sahipliği yaptığı rallide, 50 klasik otomobil tutkunu yarıştı. Heyecanın dorukta olduğu rallide katılımcılar, 450 km mesafeyi 11 etapta başarıyla tamamladı. Katılımcılar ralli süresince klasik otomobil tutkularını doyasıya yaşama imkânı buldular.
ANTMARE Otelin ev sahipliği yaptığı Yarış, Karaburun yarımadasının güzel mevkilerinde, Urla Şarapcılık, L.Arkas Bağları ve Key Müzesi ziyaretleri ile zengin bir içerikte gerçekleşti.
Bu rallide, “Üyeniz değilim klasiğimizi aldık geldik” diyen İzmirli klasikçi dostlarımız oldu. M. Halil Özbaş-Osman Dinç’in birinci olduğu bu yılki rallinin klasik otomobil tutkusunun giderek daha geniş kitlelere ulaştığını görmekten mutlu olduk.Tüm bunların ışığında Türkiye, klasik otomobilcilikte dünyada nasıl bir yerde konumlanıyor?
Türkiye de beş civarında klasik otomobil müzesi ve çok değerli kolleksiyonlar var. Kulübümüz uzun yıllardır FIVA Uluslararası Klasik Otomobil Federasyonunun üyesidir. Bir çok üyemiz de FIVA komisyonlarında görev almıştır.

Kulüp olarak hedefleriniz nelerdir?
Klasik otomobil sevgisini daha geniş kitlelere yaymak elbette. Ve 2023 yılında tekrar bir FIVA Dünya Şampiyonası’na ev sahipliği yapmak. Çok teşekkür ederiz bu keyifli sohbet için.
Ben de bu güzel röportaj imkânı için teşekkür ederim.